Hillary Clinton spune că SUA nu pot rezolva singure problemele lumii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hillary Clinton spune că SUA nu pot rezolva singure problemele lumii

Externe 14 Ianuarie 2009 / 00:00 435 accesări

”SUA nu pot să rezolve singure problemele lumii, la fel cum nici lumea nu le poate rezolva fără SUA”, a declarat, ieri, Hillary Clinton, în Senat, în cursul audierilor pentru confirmarea numirii sale în funcţia de secretar de Stat. Fosta Primă Doamnă şi-a luat angajamentul să refacă puterea Americii, printr-o diplomaţie care să consolideze securitatea, să avanseze interesele şi să reflecte valorile SUA. ”Cred că puterea americană a lăsat de dorit, dar este încă dorită”, a afirmat ea. Senatoarea de New York Hillary Clinton s-a prezentat, marţi, în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe din Senat, pentru audierile de confirmare a numirii sale la conducerea Departamentului de Stat. Ea nu s-a confruntat pînă acum cu vreo opoziţie din partea colegilor săi din Senat cu privire la nominalizarea ei de către preşedintele ales, Barack Obama, pentru funcţia de secretar de stat.

Viitorul secretar de Stat american, Hillary Clinton, şi-a luat angajamentul marţi, în Comisia de Externe a Senatului, să aprofundeze relaţiile transatlantice, în special cu Franţa, Germania şi Marea Britanie. ”Dezacordurile sînt inevitabile, dar în majoritatea marilor probleme mondiale, nu avem aliaţi mai siguri decît europenii”, a adăugat ea. Clinton a dat asigurări că noua administraţie le va întinde mîna liderilor europeni, în special Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, dar şi noilor democraţii din Europa de Est. Hillary Clinton a promis să folosească ”puterea inteligentă în locul abordării ideologice de care a fost acuzată administraţia actuală”.

Senatori republicani şi democraţi şi-au exprimat îndoielile cu privire la Fundaţia Clinton, în timpul audierii în Comisia de Externe a Senatului a fostei Prime. “Centrul problemei este faptul că guverne şi entităţi străine ar putea percepe Fundaţia Clinton drept o metodă de a cîştiga favoruri din partea secretarului de Stat”, a avertizat senatorul republican de Indiana, Richard Lugar, care a cerut mai multă transparenţă din partea organizaţiei. Preşedintele democrat al comisiei, senatorul de Massachusetts, John Kerry, a fost de acord că există în continuare semne de întrebare privind activităţile de strîngere de fonduri ale fostului şef al statului. El a dat însă asigurări că fosta Primă Doamnă va contribui la schimbarea opiniei faţă de SUA pe plan extern. “Prezenţa sa peste hotare va trimite un semnal puternic, imediat, că America s-a întors”, a declarat Kerry în deschiderea şedinţei. “Ea va prelua conducerea Departamentului de Stat în condiţiile în care cunoaşte mulţi şefi de stat”, a adăugat el. În primele sale comentarii privind abordarea administraţiei Obama faţă de problemele de politică externă, Clinton a declarat că SUA trebuie să răspundă cererilor Israelului privind securitatea, dar şi aspiraţiilor politice şi economice legitime ale palestinienilor. Ea a afirmat şi că Washingtonul trebuie să determine Iranul să pună capăt programului său nuclear militar şi să convingă Teheranul şi Damascul să renunţe la comportamentul lor periculos şi să devină actori constructivi în regiune. De asemenea, fosta Primă Doamnă a dat asigurări că noua administraţie americană vrea să aibă relaţii de cooperare cu Rusia, dar că va apăra, în acelaşi timp, principiile şi legile americane şi internaţionale. Ea a subliniat şi că îmbunătăţirea relaţiilor chinezo-americane nu trebuie să fie rezultatul unui efort în sens unic, ci depinde de atitudinea Beijingului.

Barack Obama i-a surprins pe mulţi atunci cînd a nominalizat-o pe Hillary Clinton, fosta sa rivală din cursa pentru învestitura democrată, în funcţia de secretar de Stat.



12