Hillary Clinton, ”principala forţă din spatele uciderii lui bin Laden”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hillary Clinton, ”principala forţă din spatele uciderii lui bin Laden”

Externe 22 August 2012 / 00:00 381 accesări

Preşedintele SUA a anulat trei operaţiuni de ucidere a lui Osama bin Laden, în ianuarie, februarie şi martie 2011, înainte de a merge până la capăt în mai, la insistenţa secretarului de Stat Hillary Clinton, potrivit unei noi cărţi citate de ”Daily Mail”. Acuzaţiile sunt formulate de Rich Miniter, fost jurnalist al ”Wall Street Journal”, ”Washington Times” şi ”Sunday Times”, care citează surse din cadrul Comandamentului pentru operaţiuni speciale al SUA. El o descrie pe Clinton drept ”principala forţă din spatele uciderii lui bin Laden”.

”La începutul preşedinţiei sale, Obama era în mod studiat indecis în legătură cu uciderea lui bin Laden. Obama nu se implica atunci când operaţiunea împotriva lui bin Laden prindea contur; el lăsa deciziile critice în seama directorului CIA de atunci, Leon Panetta, secretarului Apărării, Robert Gates şi secretarului de Stat, Hillary Clinton. Obama se temea să îşi asume responsabilitatea pentru un raid riscant, care ar fi putut sfârşi prost”, explică Miniter. Consiliera Valerie Jarrett, un aliat vechi al lui Obama din Chicago, i-a cerut să anuleze primele trei operaţiuni de ucidere a lui bin Laden, de teama unui impact negativ asupra preşedinţiei acestuia. Însă, în pofida rivalităţii lor din timpul confruntării electorale din 2008 pentru nominalizarea democrată, Clinton a câştigat încrederea lui Obama şi şi-a folosit influenţa în timpul întâlnirilor săptămânale din Biroul Oval. ”Clinton s-a folosit de întâlnirea ei săptămânală pentru a face lobby în vederea unei lovituri decisive împotriva lui bin Laden. Ea a ştiut că soţul ei a plătit un preţ politic pentru că a eşuat în a-l opri pe bin Laden înainte de atacurile din 11 septembrie. Ea a ştiut că preşedinţia lui Obama putea fi lovită mortal dacă îl avea pe bin Laden în vizor şi nu apăsa pe trăgaci. Chiar şi în ziua de dinaintea raidului, Obama a avut un al patrulea moment de indecizie”, susţine Miniter. Casa Albă a declarat ulterior că această ultimă întârziere a fost cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile, dar Miniter a obţinut un raport de la Centrul de meteorologie al forţelor aeriene americane care afirmă că erau condiţii ideale pentru raidul echipei SEAL.

Obama a minimizat, luni, amploarea unor atacuri lansate împotriva sa de foşti ofiţeri CIA şi din cadrul forţelor speciale, care l-au acuzat că a permis scurgerea în presă, în scopuri electorale, a unor informaţii despre raidul efectuat în vederea uciderii lui Osama bin Laden. ”Eu nu îi iau pe aceşti oameni prea în serios. Unul dintre ei neagă că m-aş fi născut în SUA, în pofida dovezilor contrare. Altul a fost candidat al mişcării populiste Tea Party în cadrul unor alegeri recente”, a subliniat preşedintele american. Aceste atacuri au fost lansate pe site-ul unui grup al unor foşti spioni şi militari (Special Operations Opsec Education Fund), într-o înregistrare video care relua critici deja formulate atât de către candidatul republican la alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, Mitt Romney, cât şi de alţi membri din cadrul partidului său. Aceştia reproşează Casei Albe că ”a difuzat informaţii secrete cu scopul de a înfrumuseţa bilanţul lui Obama, fără să îşi facă prea multe griji faţă de securitatea spionilor şi militarilor americani”. Ei îl acuză pe Obama şi că ”a dat dovadă de pripeală în a face publice detalii cu privire la raidul vizând uciderea lui bin Laden, în loc să aştepte şi să exploateze deplin comoara de informaţii descoperite în cursul acestei operaţiuni în Pakistan, la începutul lui mai 2011, în timpul căreia şeful reţelei teroriste al-Qaida a fost eliminat”.



12