• Obezitatea
– Indicele de masă corporală mai mare de 27 este corelat cu creşterea tensiunii arteriale
– Obezitatea abdominală creşte riscul cardiovascular
– Prevenirea obezităţii previne şi hipertensiunea: faceţi sport, renunţaţi la fast-food, limitaţi consumul de zahăr şi de grăsimi
• Ingestia crescută de sare
– Dieta hiposodată poate scădea moderat hipertensiunea la aproximativ 50% dintre hipertensivi (indivizi “sodiu sensibili”)
– Reduceţi consumul de sare!
• Consumul excesiv de alcool
– Un consum mai mare de 30g alcool pur/zi duce la o creştere cu 3 mm Hg a tensiunii arteriale
– Evitaţi excesele alcoolice!
• Sedentarismul
– Lipsa activităţii fizice, zilnic, conduce la ateroscleroză, obezitate, afecţiuni cardiovasculare, creşte tensiunea arterială
– Faceţi mişcare!
• Fumatul
– Creierul reacţionează la nicotină, comandînd glandelor suprarenale să secrete adrenalină. Adrenalina determină constricţia vaselor de sînge, creşte frecvenţa cardiacă şi creşte tensiunea arterială
– Fumatul favorizează depunerea colesterolului pe vasele de sînge. Îngustarea arterelor şi retenţia lichidiană conduc la hipertensiune arterială
– Renunţaţi la fumat!
• Factori care protejează valorile tensiunii arteriale în limite normale:
– potasiul – cu cît cantitatea de potasiu consumată e mai mare, cu atît valoarea tensiunii arteriale este mai mică, scăzînd şi riscul de acidente vasculare cerebrale
– calciul – se recomandă un aport zilnic de calciu de 1.200 mg
– magneziul – are efect vasodilatator