HIV, flagelul total

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 540 de noi infectaţi de la începutul anului Constanţa, pe locul doi în ţară în ce priveşte noi cazuri de infecţie cu HIV

HIV, flagelul total

Sănătate 29 Noiembrie 2012 / 00:00 923 accesări

Peste 540 de noi cazuri de infecţie cu HIV/SIDA au fost depistate la nivel naţional de la începutul anului până la 31 octombrie, a declarat, ieri, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase \"Prof. Dr. Matei Balş\" din Capitală, dr. Adrian Streinu Cercel. Potrivit sursei citate, la nivel naţional, cea mai răspândită cale de transmisie este cea heterosexuală, urmată de injectarea intravenoasă. \"În al treilea rând, vorbim despre transmiterea de la mamă la făt, care a scăzut de la 40%, cât se înregistra în 1998, la 2%, cât este în momentul de faţă\", a menţionat dr. Streinu Cercel. Cele mai multe noi cazuri de infecţie cu HIV/SIDA au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 237, urmat de Constanţa, unde au fost identificate 29 de cazuri noi, şi de Dâmboviţa, unde 21 de persoane au fost depistate cu acest virus, potrivit managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase \"Prof. Dr. Matei Balş\". \"Stăm mai bine ca americanii şi stăm mai bine decât statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al HIV-ului, cel puţin în momentul de faţă. Avem, însă, o problemă care vine puternic din spate, cea a indivizilor care se droghează intravenos şi folosesc etnobotanice. (...) Schimbul de seringi este principalul lucru care va trebui luat în considerare pentru 2013. Dacă nu alocăm resursele necesare acestui lucru, atunci este evident că ne vom aştepta la creşterea numărului de persoane care să se infecteze prin utilizarea de droguri prin administrare intravenoasă. Problema o reprezintă instrumentul cu care se transmite acest virus, care este seringa\", a menţionat Streinu Cercel.

La sfârşitul lunii octombrie 2012, în România erau înregistrate 11.399 de persoane cu HIV-SIDA, dintre care 9.475 în evidenţă activă, conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA. Dintre acestea, 237 sunt copii cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani, iar 9.238 au peste 14 ani. \"Aceleaşi statistici semnalează acest nou aspect epidemiologic, cu evoluţie relativ rapidă, în rândul consumatorilor de droguri injectabile, aşa-zisele etnobotanice. Vorbim, astfel‚ în anul 2012, în cifre absolute, de un număr de 157 de persoane, utilizatori de droguri injectabile intravenos, care sunt seropozitive\", a declarat, ieri, profesorul Streinu-Cercel. Pentru anul 2013, Comisia Naţională de Luptă împotriva HIV-SIDA şi-a fixat ca obiective scăderea transmiterii materno-fetale a infecţiei HIV cu 1-2%, încurajarea programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile intravenos, testarea constantă a femeii gravide, relansarea programului \"Prezervativul\", a Programului de Educaţie pentru Sănătate în Şcoli şi a Programului de Testare Voluntară.

TRAGEDIE MONDIALĂ Infecţia cu HIV reprezintă una dintre cele mai răspândite forme, fiind responsabilă de decesul a peste 25 de milioane de persoane în ultimii 30 de ani, prin SIDA, fază finală, complicată cu diverse infecţii. Ponderea bărbaţilor şi a femeilor infectate este egală. În acest context, trebuie supravegheată răspândirea infecţiei pe cale materno-fetală. La sfârşitul anului 2011, aproximativ 34,2 milioane de persoane erau diagnosticate cu infecţie HIV.

HIV - SIDA Virusul imunodeficienţei umane (HIV) ţinteşte sistemul imunitar şi slăbeşte mecanismele de apărare şi supraveghere ale organismului împotriva infecţiilor, precum şi împotriva anumitor tipuri de cancer. Virusul deteriorează funcţia celulelor imune şi le distruge, persoanele infectate devenind treptat imunodeficiente. Imunodeficienţa duce la o rezistenţă scăzută în faţa unui număr mare de infecţii şi boli, la care oamenii cu sistem imunitar intact fac faţă mult mai uşor. Cel mai avansat grad al infecţiei HIV este Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), care se dezvoltă într-un interval de aproximativ 15 ani. Acest stadiu este definit prin apariţia unor infecţii severe şi a unor tipuri de cancer specific, asociate infecţiei cu HIV, aceasta fiind cea care determină prăbuşirea imunităţii. Data de 1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, este în fiecare an o ocazie pentru oamenii din întreaga lume de a-şi demonstra interesul faţă de acest subiect, precum şi solidaritatea cu persoanele infectate cu HIV.

În acest an, România se va solidariza cu cele 34 de milioane de persoane afectate de HIV în lume, dedicând această zi intensificării eforturilor ce au loc la nivel mondial pentru prevenirea şi tratarea acestei grave infecţii, precum şi luptei împotriva discriminării acestor persoane.

Campanie UNOPA

Există viaţă şi dacă ai HIV

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-Sida (UNOPA) a demarat la nivel naţional o campanie de informare şi educare a comunităţii cu privire la această boală cu ocazia Zilei Mondiale Sida, marcată pe 1 decembrie.

Campania este menită să conştientizeze în rândul populaţiei că infecţia HIV există şi că este datoria fiecăruia dintre noi să prevenim răspândirea ei, fiind totodată alături de cei infectaţi şi care luptă zi de zi cu virusul, se arată într-un comunicat al UNOPA. În 20 de judeţe, printre care şi Constanţa, cu ajutorul asociaţiilor de persoane seropozitive membre ale federaţiei UNOPA, sunt organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass-media, pentru a aduce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă, dar şi nevoia urgentă de programe de informare şi educare a populaţiei pentru a preveni răspândirea infecţiei. O altă componentă a campaniei se desfăşoară online, sub sloganul \"Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!\", prin intermediul site-ului interactiv www.iamademana.ro. Site-ul este o platformă prin intermediul căreia persoanele care doresc pot adresa mesaje de susţinere celor afectaţi de HIV, care au nevoie de suport în efortul lor de zi cu zi. Tot aici persoanele seropozitive pot adresa mesaje prin care să arate ce înseamnă să trăieşti cu HIV. Site-ul este şi o cale de informare pentru cei care îl accesează, oferind informaţiile esenţiale legate de infecţia HIV. Pentru a veni în sprijinul persoanelor seropozitive UNOPA a demarat în acest an programul Viaţă cu HIV, cu sprijinul Companiei GlaxoSmithKline, prin care a pus la dispoziţia pacienţilor două servicii gratuite, SMS+ şi Helpline+, care pot fi accesate pe site-ul www.viatacuhiv.ro.

Taguri articol


12