HIV-SIDA, o provocare mondială fără precedent!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiecte cu… efecte

HIV-SIDA, o provocare mondială fără precedent!

Sănătate 09 Aprilie 2011 / 00:00 862 accesări

Ani la rând, lupta împotriva HIV-SIDA a constituit o mare provocare pentru mulţi medici, dar şi pentru numeroase asociaţii, organizaţii şi fundaţii din ţară. N-a fost deloc simplu pentru toţi aceşti oameni să convingă o mare parte a populaţiei că educaţia medicală, în acest sens, este extrem de importantă, în contextul gravităţii bolii. Datele statistice înregistrate atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional au arătat, în timp, că eforturile depuse nu sunt în zadar. Dar nu a fost suficient, aşa că lupta a continuat şi va continua. S-a apelat la diferite metode de conştientizare, de percepţie a informaţiilor, în special în rândul tinerilor. În ţara noastră au fost derulate proiecte cât se poate de îndrăzneţe, proiecte care, în cele mai multe cazuri, au avut efectele scontate. Un proiect de amploare s-a derulat şi la Constanţa – „Abordări integrate de prevenire HIV-SIDA în România” (implementat de un parteneriat între Fundaţia Tineri pentru Tineri şi alte patru organizaţii neguvernamentale - Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Asociaţia Română Anti-SIDA, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV-SIDA, Fundaţia Alături de Voi – şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia). Acesta şi-a propus să ofere tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV-SIDA. S-a militat pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos, dar şi către un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele infectate cu HIV. N-au fost uitaţi nici elevii, cadrele didactice şi nici personalul medical, scopul fiind acela de a alcătui o campanie puternică, de responsabilizare socială şi de luptă împotriva stigmatizării.

„IUBEŞTE CU CAP! PÂNĂ PESTE CAP!”. La Constanţa, campania „Iubeşte cu cap! Până peste cap!” este aproape de final, organizatorii fiind mulţumiţi de rezultatele parţiale. Potrivit reprezentantului „Tineri pentru Tineri”, Mirela Drăguleţ, până în prezent, la nivel naţional, au beneficiat de sesiunile de educaţie non-formală, pe temele propuse de programul „Responsabilitate individuală: Prevenirea HIV-SIDA” peste 17.600 de elevi, grupul ţintă fiind de peste 23.700 de beneficiari. Obiectivul de informare privind tinerii din afara liceelor a fost atins, astfel că au beneficiat de sesiuni şi concursuri cu teme de prevenire peste 175.000 de tineri, grupul ţintă fiind de 110.000 tineri. De asemenea, au mai fost instruiţi în programul de prevenire HIV peste 1.000 de voluntari, 520 de cadre didactice, 240 de medici şi 88 de jurnalişti. Şi la Constanţa rezultatele parţiale sunt unele mulţumitoare. Au beneficiat de campania de informare peste 2.400 de elevi, peste 28.300 de tineri, în afara liceelor, 145 de voluntari, 80 de cadre didactice şi 40 de medici. De asemenea, la nivelul judeţului au fost distribuite peste 20.000 de prezervative.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 2010 CA URMARE A PROIECTULUI? În primul rând s-a constatat o scădere a numărului de persoane nou infectate din grupul ţintă de tineri (15 – 19 ani), faţă de anul precedent, scăderea fiind cu 60%. Totodată, se constată o scădere a numărului de cazuri de persoane nou – infectate din grupul ţintă de femei tinere (15 – 29 de ani), o scădere cu 14%. Şi ponderea infectărilor cu HIV, prin contact sexual neprotejat, heterosexual, a scăzut de la 80% la 78%. În prezent, în Constanţa sunt semnalate 855 de cazuri cu HIV sau SIDA.

IMPACTUL PROGRAMULUI... Cei care au avut curajul să demareze un program („Abordări integrate de prevenire HIV-SIDA în România” – n.r.) de o asemenea amploare susţin că rezultatele sunt îmbucurătoare, după ce au fost analizate datele statistice. Precizăm că în perioada 1992 – 2010, în România s-au înregistrat peste 2.500 de cazuri de infecţie cu HIV la adulţi, dintre care peste 75% dintre persoanele infectate au dobândit virusul prin contact sexual neprotejat, heterosexual. De asemenea, peste jumătate din totalul cazurilor de infecţie s-a regăsit în populaţia generală de tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani. Astfel, a fost ales grupul de ţintă general al proiectului şi comportamentul care trebuie promovat. În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, în România, ponderile sunt sensibil egale. Cu toate acestea, recomandările internaţionale arată că este importantă prevenirea cu accent pe femeile tinere, mai predispuse la a contracta virusul. Astfel, au fost alese grupurile ţintă specifice pentru campania de comunicare: tineri de ambele sexe (15 – 29 de ani) şi tinere femei (15 – 29 de ani). Pentru ca mesajele transmise să aibă impact, au fost realizate o serie de materiale informative, extrem de atractive, personaje principale fiind pisicile, pisica neagră reprezentând mascota proiectului. „Tot ce trebuie să ştii despre HIV-SIDA”, „Tot ce trebuie să ştii despre corpul tău”, „Tot ce trebuie să ştii despre contracepţie”, „Tot ce trebuie să ştii despre infecţiile cu transmitere sexuală”, „Zece idei trăsnite care te pot face tată”, sunt doar câteva dintre materialele informative care au fost distribuite tinerilor.

Taguri articol


12