Acțiune de amploare a polițiștilor Serviciului Transporturi Maritime Constanța pentru destructurarea unei grupări de hoți de componente ale vagoanelor CFR! Oamenii legii au reușit să „pună pe butuci” afacerea derulată de 13 persoane, care trăiau de pe urma numeroaselor furturi comise în Portul Constanța. Suspecții au fost prinși în flagrant sâmbătă seară, în jurul orei 20.00, la scurt timp după ce au vândut prada la un centru de colectare a fierului vechi, situat în orașul Techirghiol. Acțiunea oamenilor legii pornise în aceeași seară, la ora 18.00. Oamenii legii au organizat o pândă, având informații că suspecții vor veni în Port pentru a recupera dintr-o ascunzătoare componentele sustrase. Și nu au așteptat degeaba. Indivizii au ajuns în Port la bordul a trei mașini. Anchetatorii i-au filmat și i-au urmărit pe aceștia pe tot parcursul acțiunii, până în momentul în care indivizii au ajuns la centrul de colectare din Techirghiol. Atunci i-au ridicat pe toți și i-au dus la audieri. Ancheta a durat mai bine de 24 de ore. Oamenii legii i-au reținut pe cei 13 suspecți, cu vârste cuprinse între 22 şi 46 de ani, din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov, Olt, Botoşani și Sălaj. Printre aceștia se numără patronul centrului și doi taximetriști, care îi ajutau pe hoți să transporte marfa.
COMPLICITATE LA FURT În urma percheziției efectuate de polițiști la centrul de colectare a fierului vechi din Techirghiol au fost ridicate aproape 11 tone de piese provenite de la vagoanele CFR. Oamenii legii spun că patronul centrului nu avea voie să primească aceste componente, deoarece legea interzice comercializarea lor. Afacerea a fost pornită de suspecți pe 24 octombrie și ar fi continuat și astăzi dacă nu intrau pe fir polițiștii, care i-au filat zi și noapte pe toți suspecții implicați în schema infracțională. Ulterior, cele 11 tone de componente CFR au fost predate reprezentanților Companiei Căilor Ferate Române.
MODUL DE ACȚIUNE Din cercetări a reieșit și modul în care acționau suspecții. Polițiștii spun că aceștia intrau în Port prin găurile din gard, mergeau în triajul CFR, unde demontau vagoanele, iar piesele le ascundeau în boscheții din zonă. Ulterior, indivizii reveneau la locul faptei și adunau toată marfa, pe care o încărcau în mașini și o transportau la centrul de colectare din Techirghiol, unde erau așteptați de patron. Uneori, suspecții apelau și la doi taximetriști care îi ajutau să care piesele CFR cu autoturismele personale până la destinație. În schimbul serviciului, aceștia primeau o sumă de bani, negociată în funcție de valoarea mărfii. În seara flagrantului, taximetriștii erau "la datorie" și au picat în plasa polițiștilor. Toți cei 13 suspecți au fost prezentați, ieri, Judecătoriei Constanța cu propuneri de arestare preventivă pentru furt calificat, respectiv complicitate la această infracțiune. După deliberări, magistrații au decis arestarea preventivă a două persoane, în vreme ce patru au fost trimise în arest la domiciliu, iar șapte sunt cercetate în libertate, sub control judiciar.