Hocus-pocus cu primarul Chișinăului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moldovenii au votat demiterea lui Dorin Chirtoacă, dar au fost prea puțini!

Hocus-pocus cu primarul Chișinăului

Externe 20 Noiembrie 2017 / 13:49 575 accesări
Dorin Chirtoacă a scăpat de demitere și se întoarce în rolul de primar al capitalei Moldovei

Dorin Chirtoacă a scăpat de demitere și se întoarce în rolul de primar al capitalei Moldovei

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a scăpat de demiterea din funcție, după ce la referendumul organizat în acest sens duminică, în capitala Moldovei, s-au prezentat la urne mult mai puțini cetățeni decât era necesar pentru a fi validat. Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, prezența la vot, la închiderea secțiilor de votare, a fost de doar 17,54%. Practic, la referendum au participat doar 107.577 de alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscriși în listele electorale. Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minimum o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733. În același timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces. În aceste condiții, pentru ca referendumul să fi fost valabil era nevoie ca minimum 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minimum jumătate din numărul de persoane prezente la vot. Dintre cei care au votat duminică, 93.720 de persoane (87,12%) au fost de acord cu demiterea lui Chirtoacă, iar 13.857 de alegători (12,88%) au cerut să rămână în funcție.

Suspendat după ce a fost acuzat de trafic de influență, Chirtoacă a reacționat dur la aflarea rezultatului referendumului, cerând demisiile inițiatorilor acțiunii electorale, inclusiv a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. "Locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vânt 10 milioane de lei, au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societății și au dat peste cap viața noastră timp de jumătate de an sau mai bine, toate fără niciun rost, fără niciun folos. Vreau să mulțumesc pentru faptul că nu s-au dat prostiți, pentru bunul simț pe care l-au exprimat prin nedorința de a participa la toată această bătaie de joc", a acuzat primarul capitalei moldovene.

În schimb, socialiștii au atacat partidele de dreapta, care au boicotat referendumul, considerând că au ales soluția democratică greșită și vor trebui să își asume pe deplin ce va urma. "Eu am mari dubii că dumnealui se întoarce în fotoliul de primar. Dacă vrea cu adevărat ca lucrurile să meargă cumva înainte, ar fi foarte bine să își dea demisia, la propriu, pentru că este și el parte a acestui scenariu. Eu nu știu dacă și-a negociat cumva libertatea, dar sunt sigur că este șantajat de toate dosarele pe care le are", a afirmat liderul socialiștilor din Consiliul Municipal al Chișinăului, Ion Ceban.

Taguri articol


12