Francezii au început să voteze, ieri dimineaţă, în primul tur al prezidenţialelor. În total au fost chemaţi la urne 44,5 milioane de alegători. Ieri seară, în jurul orei 20.30, ora României, socialistul Francois Hollande era anunţat ca învingător în primul tur al alegerilor, cu 28 - 30% din voturi, devansându-l pe Nicolas Sarkozy (24 - 27,5%), cei doi politicieni urmând să-şi dispute victoria în turul doi, pe 6 mai. Marine Le Pen obţine între 17 şi 20,7% din voturi, în faţa lui Jean-Luc Melenchon (10,5% - 13%), potrivit estimarilor institutelor CSA, Ipsos şi Harris Interactive. Toţi ceilalţi candidaţi - ecologista Eva Joly, suveranistul de dreapta Nicolas Dupont-Aignan, cei doi candidaţi ai extremei-stânga, Philippe Poutou şi Nathalie Arthaud, precum şi folcloricul Jacques Cheminade - se situează sub 3%. Participarea la vot, potrivit institutelor de sondaj, ar fi de circa 80%. Estimări provenind de la ministerul francez de Interne şi citate de cotidianul belgian ”L\'Echo” îl creditau pe Hollande cu 29,3%, Sarkozy 26%, Le Pen 16%, Melenchon 10-11%, Bayrou 8,5%. Sondajele arată că François Hollande va învinge fără probleme în cel de-al doilea tur, cu circa 55% şi va deveni astfel primul preşedinte de stânga după François Mitterrand (1981-1995).
VOT ÎN TOATĂ LUMEA Secţiile de vot de la ambasada Franţei în România s-au deschis duminică, la ora 8, cu o oră înaintea celor de la Paris şi s-au închis la ora 18. Comunitatea franceză din România numără circa 4.000 de membri. Circa 900 de francezi votaseră în România, până la ora 13, a anunţat ambasada Franţei la Bucureşti. Votul a început sâmbătă în fostele colonii franceze, insule din Pacific, Indian şi Atlantic, unde peste 880.000 de francezi au drept de vot. Şi secţiile de vot din Americi au fost deschise sâmbătă. Această măsură a fost luată pentru a creşte rata de participare pentru că, de această dată, francezii care trăiesc în Emisfera Vestică vor vota fără să ştie rezultatele preliminare din Franţa. În Taiwan, Francois Hollande are 31%, urmat de Nicolas Sarkozy cu 21%. În Canada, Francois Hollande a obţinut 32% iar Nicolas Sarkozy 26%. Rezultatele definitive pentru Antile şi Guyana anunţau, în Martinica, 51% Hollande, Sarkozy 26%, în Guadelupe, 57% pentru Hollande, Sarkozy 23% iar în Guyana, 42% pentru Hollande, Sarkozy la 27%.
PONTA DESPRE SARKOZY ”Nu vreau să mă uit prea mult la sondaje, ca orice român care a trăit momentul 2009, prefer să le ignor ca să nu sufăr mai târziu. Ştiu doar că victoria lui Francois Hollande este mai importantă pentru Europa şi pentru România decât orice alt scrutin anterior. Să vă spun de ce: Nicolas Sarkozy este, azi, un simbol al politicianului demagog, populist fără limite, total lipsit de valori şi scrupule, fără o viziune clară şi coerentă, cu grave concepţii autoritare şi antidemocratice, exhibiţionist şi chiar bufon, adică un Băsescu al Franţei, din păcate replicat şi în alte ţări europene, dacă ne gândim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov. Acest mod de a face politică este responsabil de criza prin care trece întreagă Europa şi din care UE nu poate ieşi decât printr-un alt tip de leadership. Un preşedinte francez ca Hollande, dornic de a păstra o relaţie pragmatică şi principială cu partenerii din Estul Europei, nu poate fi decât un mare avantaj pentru ţara noastră. Alegerea lui Hollande în faţa unui Sarkozy agăţat oportunist de braţul d-nei Merkel va da un semn aşteptat de întreaga Europă, că poate fi ales şi un lider politic care nu are în spate interesele băncilor şi ale marilor speculatori financiari, cei care au provocat criza şi acum o decontează pe spatele populaţiei europene, prin intermediul unor politicieni ca preşedintele actual al Franţei. Iar mişcarea politică progresistă, a celor care cred că alături de austeritate şi disciplină bugetară trebuie să te gândeşti şi la locuri de muncă şi creştere economică, îşi va găsi în sfârşit un lider proeminent”, a scris Ponta pe blog-ul său. El crede că Hollande, dacă va fi ales preşedinte, va nominaliza ca premier tot un socialist: Martine Aubry sau Pierre Moscovici. ”Nu doar că îi cunosc personal dar pot să va asigur că amândoi au vechi relaţii cu România şi cu PSD; iar relaţiile personale sunt de natură să faciliteze colaboarea politică. Şi, în final, sunt convins că Francois Hollande nu se va purta niciodată cu preşedintele României ca şi cu un chelner sau servitor care te agasează - mai rămâne să alegem şi noi, românii, un preşedinte care să nu se pună într-o asemenea postură umilitoare”, susţine Ponta.
DUPLICITATE Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi crede că relaţia franco-română nu va fi afectată de rezultatul prezidenţialelor din Franţa. Fost ambasador al României la Paris, Baconschi a subliniat că are toată admiraţia faţă de Nicolas Sarkozy, ”un lider puternic, care a luat decizii majore pentru a stopa efectele crizei în UE”. El a amintit că Sarkozy şi Băsescu au semnat Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări. ”A fost exigent în materie de extindere a Spaţiului Schengen, dar tot el a revenit la o poziţie flexibilă, propunând aderarea României în doi paşi”, a completat Baconschi. La rândul său, premierul Ungureanu a declarat că ”oricare variantă pentru preşedinţia Franţei este bună pentru România, pentru că orice preşedinte francez va adăuga substanță relației bilaterale”.