Hollande preia preşedinţia Franţei pe 15 mai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ultimele zile ale lui Sarkozy

Hollande preia preşedinţia Franţei pe 15 mai

Externe 08 Mai 2012 / 00:00 415 accesări

Franţa va avea din nou, după 17 ani, un preşedinte socialist, Francois Hollande urmându-i lui Francois Mitterrand, care a deţinut două mandate. Nicolas Sarkozy a devenit, duminică, primul preşedinte francez din ultimi 30 de ani care nu a reuşit să obţină un al doilea mandat. Sarkozy a pierdut la o diferenţă foarte mică. Francois Hollande a obţinut 51,56%, iar Nicolas Sarkozy - 48,44%. Transferul de putere între preşedinte ales şi preşedintele în exerciţiu a fost fixat pentru marţi, 15 mai, între secretarul general al preşedinţiei, Xavier Musca şi directorul de campanie al lui Hollande, deputatul Pierre Moscovici. Hollande va participa, în această dimineaţă, la Paris, alături de Sarkozy, la ceremoniile de la 8 mai de comemorare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Mandatul lui Nicolas Sarkozy, care ocupă funcţia de şef al statului francez din 16 mai 2007, se încheie în mod oficial marţi, 15 mai, la miezul-nopţii. Până la învestire, noul preşedinte ales trebuie să-şi consacre timpul formării primei sale echipe guvernamentale şi să pregătească participarea la evenimente internaţionale, precum summit-ul şefilor de stat şi de guvern din G8, programat pentru 18-19 mai, la Camp David (SUA) şi cel al NATO de la Chicago de pe 20-21 mai. De altfel, Barack Obama l-a felicitat, duminică, pe Francois Hollande şi l-a invitat la o întâlnire bilaterală la Casa Albă, înaintea summit-urilor G8 şi NATO.

FELICITĂRI Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat, duminică seara, pe Hollande, pentru victoria în prezidenţialele din Franţa, subliniind că obiectivul comun al Franţei şi Europei este relansarea economiei europene, pentru generarea unei creşteri durabile. Barroso a adăugat că împărtăşeşte ideile lui Hollande privitoare la nevoia de investiţii în creşterea economică şi în marile reţele infrastructurale, printr-o mobilizare sporită a Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi a fondurilor disponibile din bugetul european, menţinând însă obiectivul consolidării bugetare şi reducerii datoriei publice. Barroso şi-a exprimat convingerea că ”nu poate exista o Europă solidă fără o Franţă profund angajată în Europa”. Cancelarul german, Angela Merkel, a confirmat, duminică noapte, că l-a invitat pe noul preşedinte francez să vină la Berlin, după ce l-a felicitat telefonic.

SCHIMBĂRI ÎN EUROPA Alegerea socialistului Francois Hollande ca preşedinte al Franţei ar urma să marcheze o schimbare pentru Europa, în faţa crizei, în special în privinţa politicilor exclusiv de austeritate, a scris, duminică seara şi luni dimineaţă, presa internaţională. În Germania, ”Financial Times Deutschland” evoca ”o cotitură, mai ales pentru Angela Merkel, promotoarea austerităţii în combaterea crizei datoriilor, care nu şi-a ascuns susţinerea faţă de preşedintele învins Nicolas Sarkozy”. Potrivit ”The Independent” de la Londra, ”victoria lui Hollande anunţă o schimbare în modul în care Europa va aborda criza datoriei şi felul în care Franţa va acţiona în lume”. Tabloidul ”Daily Mail” scrie în franceză ”Au revoir président bling bling”. ”Parisul se schimbă şi Europa se schimbă”, scrie publicaţia italiană ”La Stampa” (de centru-dreapta), avertizând că ”vom vedea cum îşi va ţine promisiunea de a rupe pactul fiscal european”. În Spania, ”El Pais” (centru-stânga) scrie că ”alegerea candidatului socialist deschide o nouă etapă politică în Franţa, dar şi în Europa, odată cu sfârşitul directoratului Merkozy şi cu tot accentul pus pe austeritate”. În Finlanda, postul pubic de radio YLE apreciază că ”venirea la putere a lui Hollande nu va afecta doar Franţa, ci va zgudui totodată viitorul politic al întregii Europe”. În Australia, ”The Australian Financial Review” subliniază că ”pieţele sunt îngrijorate de victoria socialistă”.



12