Hollande se pronunţă pentru o ”Europă cu mai multe viteze”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Londra

Hollande se pronunţă pentru o ”Europă cu mai multe viteze”

Externe 11 Iulie 2012 / 00:00 403 accesări

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că este necesar să existe ”o Europă cu mai multe viteze”, într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic, David Cameron, ieri, la Londra. ”Trebuie să concepem o Europă cu mai multe viziteze, fiecare luând ceea ce doreşte în Uniune”, a declarat Hollande, la Downing Street, în cadrul primei sale vizite oficiale în Marea Britanie. ”Nu suntem în aceeaşi situaţie. Marea Britanie nu intenţionează să devină membră a Zonei Euro. Dar ne putem înţelege poziţiile reciproc. Marea Britanie nu intenţionează să frâneze Zona Euro iar noi nu vom obliga pe nimeni să ni se alăture. Avem nevoie de o Europă care să fie competitivă, nu aspectul fiscal este cel care ne diferenţiază cel mai mult, adică Franţa de Marea Britanie”, a remarcat Hollande, referindu-se la o treaptă de impozitare mai mare de 45% în Marea Britanie, în contextul în care în Franţa, aceasta este de doar 41%. ”Nu am văzut niciun britanic instalându-se în Franţa”, a glumit şeful statului francez. Premierul britanic, David Cameron, i-a răspuns pe acelaşi ton, apreciind că ”au existat ocazii ca ţările europene să aibă relaţii diferite în cadrul UE”.

JUNCKER REALES Luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost reales, în noaptea de luni spre marţi, la preşedinţia Eurogrupului, care îi reuneşte pe miniştrii de Finanţe din Zona Euro. Mandatul este de doi ani şi jumătate, dar el nu va face decât o parte din el, a indicat o sursă europeană. Juncker a fost numit pentru prima dată în acest post în 2005 şi mandatul său se apropia de final la 17 iulie. Numirea sa a fost decisă după o întâlnire de peste opt ore a Eurogrupului, la Bruxelles. La începutul acestei reuniuni, miniştrii celor 17 state membre ale uniunii monetare au propus numirea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, în Comitetul Executiv al Băncii Centrale Europene. Această alegere trebuie aprobată oficial de miniştrii de Finanţe din toate cele 27 de ţări UE. Numirea preşedintelui Eurogrupului a dat o mare bătaie de cap întrucât nu s-a putut găsi o soluţie de mai multe luni. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, era oficial candidat la acest post strategic dar Franţa îi era ostilă, susţinând prelungirea mandatului lui Juncker. Acesta din urmă, care iniţial şi-a exprimat intenţia de a-şi da demisia, a acceptat în cele din urmă să se reangajeze pentru maxim şase luni, cu condiţia de a obţine şi numirea compatriotului său Yves Mersch la BCE.

ÎMPRUMUT PENTRU SPANIA Miniştrii de Finanţe ai celor 17 ţări din Zona Euro au decis luni să acorde sistemului bancar din Spania, pînă la sfârşitul lunii iulie, un împrumut de 30 de miliarde. Împrumutul vine în întâmpinarea situaţiilor de urgenţă ce se pot ivi în lupta băncilor spaniole cu falimentul şi va fi validat în a doua jumătate a lunii iulie, de parlamentele fiecărui stat din Zona Euro. “Se vor impune condiţii specifice pentru anumite bănci spaniole iar supervizarea sectorului financiar va fi sporită”, a declarat preşedintele Eurogrup, Jean Claude Juncker, după întâlnirea cu miniştrii. O altă decizie importantă luată luni a fost prelungirea cu un an a termenului limită de reducere a deficitului bugetar al Spaniei sub 3%. Astfel, Guvernul de la Madrid poate implementa, până la sfârşitul lui 2014, măsurile ce se impun pentru a-şi aduce finanţele publice pe aceeaşi linie cu majoritatea ţărilor europene.



12