Holzindustrie Schweighofer nu mai poate să taie copaci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Certificatul a fost suspendat ca urmare a plângerilor WWF și ale altor organizații

Holzindustrie Schweighofer nu mai poate să taie copaci

Economie 24 Iunie 2016 / 15:25 1855 accesări

Certificatul FSC (Forest Stewardship Council) al companiei austriece Holzindustrie Schweighofer a fost suspendat. FSC și Quality Austria (organismul de certificare care l-a acordat) reacționează la protestele masive venite din partea WWF și a altor organizații. Ecologiștii au acuzat Schweighofer și Quality Austria de încălcari grave ale standardului pe baza căruia se emit certificările FSC, motiv pentru care WWF a depus o plângere. Holzindustrie Schweighofer obișnuia să invoce acest certificat ca dovadă a atitudinii sale pretins responsabile.

WWF consideră această retragere un pas important în soluționarea cazului Holzindustrie Schweighofer și promovarea unei gestionări responsabile a pădurilor din România. Există mai multe informații, cum că vreme de mai mulți ani, compania a cumpărat în mod sistematic lemn provenit din surse suspecte. Faptul că certificatul a fost retras înainte de finalizarea investigației cuprinzătoare programate de către FSC a fost apreciat de către WWF: „Cu siguranța FSC nu dorește să tolereze afacerile suspecte ale companiei Schweighofer pe care aceasta din urmă le ascunde folosindu-se de renumele FSC”, a criticat Johannes Zahnen - Expert politici forestiere WWF Germania.„Companiei îi place să se prezinte ca fiind responsabilă. Însă dovezile supraexploatării din pădurile române, din raportul prezentat anul trecut de WWF și EIA (Environmental Investigation Agency) au o mare greutate”, a continuat acesta.

Amintim că la finalul lunii mai a.c. organismul de certificare Quality Austria a fost suspendat de către ASI (Serviciul de Acreditare Internațională Gmbh – organism cu rolul de verificare a respectării sistemelor de standarde din întreaga lume), nemaifiind autorizat să emită noi certificate FSC pentru șase luni, și datorită investigației în cazul Schweighofer. Plângerile WWF au fost îndreptate împotriva punctelor de producție Schweighofer și împotriva lanțurilor de aprovizionare din România și din alte țări (din care compania austriacă cumpără majoritatea lemnului). De luni de zile, organizațiile de mediu acuză Schweighofer de achiziționarea sistematică a lemnului provenit din surse ilegale - lucru care contrazice ideea de bază și principiile certificării FSC.

Prin retragerea certificatului FSC al companiei austriece se demonstrează că certificarea într-un sistem independent și voluntar își dovedește eficiența în promovarea unei gestionări responsabile a pădurilor. Procurorii români au investigat cazul Holzindustrie Schweighofer vreme de mai multe luni. De asemenea, agenția de investigații de mediu EIA a prezentat în octombrie 2015 un raport prin care identifică Holzindustrie Schweighofer ca unul dintre principalii factori ai activităților de exploatare forestieră ilegală în România. Această concluzie este atinsă de EIA, în cooperare cu alte organizații, după mai mulți ani de cercetări si investigații.

Pădurea certificată FSC

În efortul de a se stopa exploatarea neraţională a pădurilor la nivel mondial, au apărut sistemele de certificare în domeniul managementului forestier prin intermediul cărora se poate verifica originea materiei prime folosite în industria lemnului. Dintre sistemele de certificare forestieră, WWF a ales să sprijine FSC (Forest Stewardship Council), pentru faptul că principiile și criteriile reflectă armonizarea celor trei dimensiuni - ecologică, socială și economică, în beneficiul oamenilor și naturii, iar respectarea acestor principii este garantată de evaluări independente ce presupun un proces participativ și transparent. Spre deosebire de certificările din alte domenii, certificarea forestieră nu se traduce prin lemn de calitate mai bună decât cel necertificat, ci prin calitatea managementului forestier aplicat în pădurile respective. Obținerea certificatului dă dreptul organizației de a vinde lemn certificat și astfel posibilitatea de a accesa noi piețe de desfacere (piața lemnului certificat FSC).
O pădure certificată este una mai bine gospodărită, unde trebuie să existe un sistem eficient de combatere a tăierilor ilegale și unde trebuie să se contribuie efectiv la conservarea valorilor sociale, culturale și de mediu pe care le reprezintă și le adăpostește pădurea.



12