„Hora Unirii”, la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Hora Unirii”, la Muzeul de Istorie

Cultură 22 Ianuarie 2011 / 00:00 528 accesări

Zeci de elevi de la şcolile generale şi liceele constănţene, dar şi din Valu lui Traian au părăsit sălile de curs, ieri dimineaţă, pentru a lua parte la o inedită şi utilă lecţie despre „Mica Unire”, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Inedita lecţie de istorie, coordonată de muzeograful dr. Lavinia Gheorghe, a alternat momentele informative - eseuri tematice despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie 1859, pregătite de elevi de la şcolile participante - cu cele artistice, spectacole, dar şi un recital de chitară susţinut de prof. Walter Ghicolescu, „Hora Unirii” nelipsind din program.

Invitat la eveniment, prof. univ. dr. Ion Bitoleanu de la Universitatea „Spiru Haret” le-a vorbit celor prezenţi ca şi cum s-ar fi adresat propriilor copii sau, odinioară, elevilor - acum părinţi şi bunici - despre necesitatea reperelor, valorilor şi modelelor în formarea lor ca oameni. „Să vă alegeţi un model în viaţă: mama, tatăl, dascălul de istorie, de limba română... Valori înseamnă să fii cinstit, să-ţi respecţi aproapele, munca creatoare, cultul pentru familie”, le-a spus prof. univ. dr. Ion Bitoleanu celor care trăiesc într-o societate în care a vorbi despre valori pare desuet.

„Alexandru Ioan Cuza obţine recunoaşterea Unirii în mod diplomatic, cât şi prin farmecul său personal, prin oamenii pe care i-a avut în jurul său şi aici mă refer, în primul rând, la Mihail Kogălniceanu. El pune bazele unei Românii moderne de care Europa era mândră”, a spus, la rândul său, muzeograful dr. Lavinia Gheorghe. Aceasta a subliniat necesitatea unor asemenea întâlniri, deoarece astfel de momente, precum cel de la 24 ianuarie 1859, sunt tratate superficial în manualele de istorie.

La 24 ianuarie1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Ţării Româneşti, după ce, la 5 ianuarie, devenise domnitor al Moldovei. Unirea Principatelor Române, cunoscută ca şi „Mica Unire”, primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român - care s-a finalizat prin „Marea Unire” de la 1 Decembrie 1918 - s-a realizat într-un context european favorabil şi în urma condiţiilor create de Revoluţia din 1848 în Ţările Române.



12