Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Emilia Popescu, amfitrioni ai bunei dispoziţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Emilia Popescu, amfitrioni ai bunei dispoziţii

Cultură 20 Octombrie 2010 / 00:00 687 accesări

Există spectacole care trebuie revăzute, aşa cum cartea preferată „cere” să fie recitită şi redescoperită. În această categorie intră şi comedia „Cafeneaua”, de Sam Bobrick şi Ron Clark, având în distribuţie un trio actoricesc de mare valoare: Horaţiu Mălăele - Dana Dogaru - Emilia Popescu. Chiar dacă, în ultimii ani, s-a jucat şi rejucat pe scena Casei de Cultură din Constanţa, aproximativ 800 de persoane au venit, luni seară, să vadă şi să revadă cel mai longeviv spectacol al Teatrului Bulandra.

Parcă mai dinamici ca niciodată, cu replici „mustind” de umor care au produs cascade de râs în rândul spectatorilor, cei trei actori au reuşit să-i facă pe cei prezenţi să uite, preţ de aproape două ore, de propria viaţă, pentru a arunca o privire în viaţa familiei Murdock şi a cafenelei lor de la marginea deşertului. Departe de „lumea dezlănţuită”, în strania singurătate a deşertului Nevada, unde toate drumurile par să ducă la cafeneaua concurentă „La Franco”, situată vizavi, vieţile soţilor Louise şi Wally Murdock (Dana Dogaru şi Horaţiu Mălăele) se scurg într-un ritm simplu şi simplist, fără urcuşuri şi coborâşuri. Însă, apariţia tinerei Janet, cu „veleităţi” de actriţă de Hollywood, schimbă monotonia de cuplu.

Inconfundabil, mucalit pe scenă, la fel ca şi în afara ei, Horaţiu Mălăele, regizor şi actor, a creat, şi de această dată, un rol complex şi plin de savoare. Împrumutând tonalitatea unei soţii înţelegătoare -blazată în aparenţă - Dana Dogaru, în rolul soţiei Louise, a câştigat respectul şi simpatia publicului prin replici bine plasate şi prin inteligenţa jocului. Simpatică, jovială şi debordând de bună dispoziţie, Emilia Popescu a interpretat cu lejeritate rolul tinerei Janet, angajată într-un schimb savuros de replici cu Wally (Janet: „După ce au apucat să bea laptele, nu mai au nevoie de vacă”; Wally: „Cine?”; Janet: „Bărbaţii”; Wally: „Nişte boi”). Astfel, misiunea trio-ului Mălăele-Dogaru-Popescu a fost îndeplinită: bună dispoziţie maximă. „Spunea cineva că un om care îl face pe altul să plângă este un om dat dracu’, din varii motive. Un om care îl face pe altul să râdă cred că e rudă cu Dumnezeu. Îmi face plăcere că la piesele mele şi la textele pe care le aleg, lumea vine, râde şi pleacă acasă poate mai deşteaptă sau mai liniştită”, a spus, la sfârşitul spectacolului, Horaţiu Mălăele, asaltat de fanii de toate vârstele, pentru a primi autografe.

Taguri articol


12