Horia Mihail a adus „Pianul călător” la mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Horia Mihail a adus „Pianul călător” la mare

Cultură 18 Iunie 2012 / 00:00 540 accesări

Un recital de pian inedit, în acompaniament original - valurile şi briza mării, plus soarele unui început de amiază fierbinte -, a avut loc, duminică, pe terasa Radio Constanţa - Radio Vacanţa din staţiunea Mamaia. Protagoniştii momentului muzical au fost Horia Mihail şi pianul Bluthner, care aparţine Societăţii Române de Radiodifuziune. La finalul celei de-a doua ediţii a turneului „Pianul călător”, acesta va fi pus la dispoziţia comunităţii din Sânnicolau Mare, oraşul în care s-a născut compozitorul Bela Bartok.

BELA BARTOK, ÎN PROGRAM Având în vedere destinaţia sa finală, din programul recitalului de pian în aer liber din staţiunea Mamaia nu au putut lipsi „Dansurile populare româneşti” din repertoriul lui Bartok, dar nici două lucrări de Schubert/ Liszt - Soirées de Vienne, Valse Caprice for piano No. 6 (după Schubert D. 969 & 779) S. 427/6) şi Schubert/ Liszt - Standchen, S. 560/7 după Schubert Schwanengesang, D. 957.

„Este pentru prima dată când am cântat la mai puţin de 20 de metri de plajă, pe terasa Radio Constanţa. Nu ştiam care va fi reacţia celor care ne vor auzi, dar acum sunt foarte bucuros. În acest recital am cântat doar o parte din piesele pe care le prezint în cele 20 de concerte ale turneului „Pianul călător”, având în vedere condiţiile mai puţin obişnuite, cele de recital în aer liber”, a spus Horia Mihail. „Reacţia publicului a fost foarte interesantă şi foarte bună”, a conchis tânărul pianist.

DUPĂ-AMIAZĂ ÎNSORITĂ, LA PLAJĂ După recital, Horia Mihail s-a relaxat la plajă, în staţiunea Mamaia, în aşteptarea întâlnirii cu melomanii buzoieni, programată astăzi, de la ora 19.00, în sala Consiliului Judeţean Buzău.

Prima ediţie a turneului „Pianul călător” a avut loc în aprilie 2011, în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizată după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între anii 1846 şi 1847, în Ţările Române. Anul acesta, în cadrul celei de-a doua ediţii a turneului, proiect gândit pentru o perioadă de trei ani de către Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală „Accendo”, Horia Mihail „a bifat” 10 recitaluri şi trei concerte cu orchestra, din cele 19 întâlniri muzicale.

LA CONSTANŢA Pianistul Horia Mihail este un nume cunoscut melomanilor de la malul mării, care au avut posibilitatea să-l asculte de mai multe ori, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” - în ultimul timp, alături de violonistul Alexandru Tomescu, în cadrul turneelor „Stradivarius”. În decembrie 2009, pianistul Horia Mihail a cântat pe scena sălii „Sergiu Celibidache” a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, în formula Romanian Piano Trio.



12