Vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, a anunţat vineri, la televiziunea de stat, că preşedintele Hosni Mubarak a decis să demisioneze, după 30 de ani la conducerea ţării, anunţul fiind întâmpinat cu o explozie de bucurie din partea sutelor de mii de manifestanţi aflaţi pe străzile din Cairo. ”Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul Suprem al Forţelor Armate să administreze afacerile ţării”, a declarat Suleiman.
Sutele de mii de manifestanţi din piaţa Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anunţul demisiei preşedintelui Hosni Mubarak. ”Egiptul e liber!”, ”Egiptul e liber!”, a strigat mulţimea. ”Poporul a dărâmat regimul! Poporul a dărâmat regimul!”, scanda o mulţime în delir, în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare. Manifestanţii strigau de bucurie şi agitau drapele egiptene. Unele persoane au leşinat din cauza emoţiei. Anterior, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Democrat aflat la putere, anunţase că preşedintele egiptean a părăsit Cairo, pentru a merge la Sharm el-Sheikh, în Sinai, unde deţine o locuinţă. ”Mubarak a părăsit Cairo cu toată familia sa”, declarase anterior o sursă apropiată Guvernului, sub acoperirea anonimatului. La rândul său, secretarul general al partidului aflat la putere în Egipt, Hossam Badrawi, numit în urmă cu numai câteva zile, a demisionat, a declarat un apropiat al său. ”Când a acceptat postul, în urmă cu câteva zile, voia să asigure o tranziţie pentru o scurtă perioadă, care să garanteze realizarea cererilor poporului”, a declarat un apropiat al lui Badrawi, sub acoperirea anonimatului.
Consiliul Militar Suprem din Egipt, care a preluat conducerea ţării, va demite Guvernul, va suspenda ambele Camere ale Parlamentului şi va da decizii prin intermediul Curţii Constituţionale, a anunţat, vineri, televiziunea al-Arabiya. Consiliul Suprem Militar este condus de ministrul Apărării, Mohamed Hussein Tantawi. În condiţiile în care manifestaţiile se derulau în general în calm, de la 3 februarie, o persoană a fost ucisă şi 20 rănite, vineri, în timpul unor confruntări la Al-Arish, în Sinaiul egiptean, între manifestanţi şi poliţişti, potrivit unui oficial din serviciile de securitate. Manifestantul a fost ucis în cursul unui schimb de focuri între poliţişti şi protestatari, care încercau să elibereze deţinuţi dintr-un post de poliţie. Conform martorilor, o mie de manifestanţi au lansat bombe incendiare asupra postului de poliţie şi au incendiat vehicule.
Reacţii internaţionale. Vestea renunţării la putere a lui Hosni Mubarak a făcut repede înconjurul lumii. Şi în România, comunitatea egipteană a hotărât organizarea unei manifestaţii la Bucureşti, de susţinere a poporului egiptean. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a salutat, vineri, ”demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak. ”Prin retragerea sa, el a ascultat vocea poporului egiptean şi a deschis calea unor reforme mai rapide şi mai profunde. Este important ca dialogul să fie accelerat, conducând la un Guvern reprezentativ, care va respecta aspiraţiile poporului egiptean. Respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale este esenţială. Toate abuzurile trebuie să facă obiectul anchetelor”, a declarat şefa diplomaţiei europene. La rândul său, preşedintele SUA, Barack Obama, a susţinut un discurs special despre retragerea liderului egiptean.