Hot dog-ul, o plăcere tot mai vinovată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hot dog-ul, o plăcere tot mai vinovată!

Monden 20 Iulie 2012 / 00:00 563 accesări

Hot dog-ul este un aliment extrem de îndrăgit în întreaga lume, iar industria acestui tip de mâncare este în continuă dezvoltare. Însă nu toată lumea ştie exact ce conţine un hot dog, iar adevărul i-ar putea determina pe mulţi să renunţe la plăcerea de a-l mânca. Într-o fabrică de hot dog, tone de carne de porc sunt amestecate în vase uriaşe de metal cu zeama care rezultă după ce carcasele de pui sunt presate pe grătare de metal şi amestecate cu apă. Rezultatul este amestecat cu conservaţi pudră, arome, colorant, apoi scufundat în apă, înainte de a fi introdus în membrane de plastic, pentru a fi preparat şi ambalat.

Originar din Frankfurt, Germania, hot dog-ul era, la început, un cârnat făcut numai din carne de porc, servit cu pâine. Imigranţi germani au susţinut ulterior că au introdus gustarea în America, în secolul XIX, devenind alimentul procesat de astăzi. Oricât de gustos ar fi, hot dog-ul în componenţa actuală nu mai este benefic pentru sănătate. S-a demonstrat ştiinţific că hot dog-ul creşte riscul de cancer la intestine. De altfel, Fondul pentru Cercetarea Cancerului recomandă oamenilor să evite sau să reducă consumul de carne procesată.

Un hot dog este preparat de obicei din resturi de carne de porc, adică bucăţile ce rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase, la care se adaugă pui sau curcan. Această carne este amestecată cu apă, conservanţi, arome şi coloranţi. Însă unele varietăţi de hot dog conţin foarte puţină carne. În schimb, conţin până la 64% carne recuperată mecanic, adică pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă. Carnea rezultată din acest proces este de zece ori mai ieftină decât cea obişnuită. Apa este adăugată pentru a obţine consistenţa necesară pentru introducerea pastei în membrană. De obicei, hot dog-ul conţine şi amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum hot dog-ului. De asemenea, leagă compoziţia şi face ca aceasta să fie mai plăcută pe limbă.

Hot dog-ul conţine circa 2% sare, ceea ce înseamnă că intră în categoria alimentelor cu nivel ridicat, iar consumat în exces, poate creşte riscul de hipertensiune arterială, infarct şi boli de inimă. Un singur hot dog de 35 de grame conţine până la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult. Se adaugă proteine din lapte ce ajută la legarea compoziţiei, însă nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Unii producători folosesc proteină din soia, care poate, de asemenea, să confere volum produsului. Nitritul de sodiu (E250) este adăugat pentru a împiedica schimbarea culorii hot dog-ului, însă se crede că determină creşterea riscului de cancer. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi, echivalentul unui hot dog şi jumătate, au un risc crescut cu 20% de a se îmbolnăvi de cancer.

Conform legii, nu este obligatoriu ca pe ambalajul de hot dog să scrie ce arome sunt folosite. Mulţi producători folosesc arome artificiale de fum, ierburi, condimente, ţelină şi pudră de usturoi. Trifosfaţi de potasiu şi sodiu (E451) sunt săruri produse sintetic, ce acţionează ca stabilizatori, emulsii. Dau hot dog-ului o textură fermă şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. Este bine de ştiut că E451 este folosit şi în detergenţi. Polifosfaţii (E452) sunt emulsificatori şi stabilizatori, îmbunătăţind textura hot dog-ului şi împiedicând râncezirea. Ajută şi la prevenirea bacteriilor ce provoacă toxiinfecţii alimentare. Nu există nicio evidenţă a riscului pentru sănătate. Ascorbat de sodiu (E301) este o formă de vitamina C ce împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari, poate provoca iritaţii ale pielii. Carminul (E120) este un colorant care se găseşte în iaurturi, rujuri, glazură şi poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane. Nu în ultimul rând, extractul de ardei iute (E160c) este un colorant natural produs din ardei iuţi indieni.

Taguri articol


12