Hotărâri judecătoreşti terfelite cu girul Curţii Constituţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Care stat de drept? Bugetarii mai pupă bani peste cinci ani

Hotărâri judecătoreşti terfelite cu girul Curţii Constituţionale

Eveniment 29 Noiembrie 2011 / 00:00 670 accesări

VEŞTI PROASTE Garanţia drepturilor conferite de legea fundamentală a devenit o noţiune relativă pentru România zilelor noastre. De doi ani încoace, sub pretextul crizei financiare şi la îndemnul să strângem cureaua, românilor le sunt încălcate flagrant drepturile şi primesc palmă după palmă de la portocaliii din fruntea guvernului. Ultima palmă dată românilor care lucrează la stat este legată de privarea de drepturile salariale câştigate în instanţă. De data asta, vestea proastă vine de la Curtea Constituţională (CC). Instituţia a fost în asentimentul şefului statului, înspăimântat de deciziile date de instanţele din toată ţara prin care trebuia să dea banii înapoi românilor, şi a respins, ieri, contestaţia depusă de PSD referitoare la Ordonanţa de Urgenţă 71/2009 ce legiferează amânarea, până în 2016, a plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă. Amintim că deputaţii au adoptat, în 12 octombrie, actul normativ care amână până în 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive. Proiectul de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii ce au ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar a fost votat cu 143 de voturi \"pentru\", 108 \"împotrivă\" şi 4 abţineri.

LA SFÂNTUL AŞTEAPTĂ Cu alte cuvinte, decizia CC, definitivă şi obligatorie, îşi revendică atotputernicia asupra instanţelor mai mici şi dă un mare flit bugetarilor rămaşi cu buzunarele goale. Dacă ar fi să ne luăm după balivernele pe care le spun guvernanţii, cică reducerea sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor este tocmai pentru ca ei să-şi onoreze recuperarea integrală a drepturilor salariale tăiate în 2010 pentru angajaţii din sectorul public?! Cum însă onoarea s-a dovedit a fi o calitate care lipseşte cu desăvârşire portocaliilor, ne aşteptăm ca drepturile salariale să ajungă în buzunarele românilor la ... Sfântul Aşteaptă.

SUMA TOTALĂ AFERENTĂ TITLURILOR EXECUTORII OBŢINUTE DE BUGETARI PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2010 ERA DE APROX. 7,5 MILIARDE LEI, ASTFEL CĂ ANUL VIITOR AR TREBUI PLĂTITE TITLURI DE CIRCA TREI MILIARDE LEI, REPREZENTÂND 0,5% DIN PRODUSUL INTERN BRUT ESTIMAT PENTRU 2012, INCLUSIV INFLAŢIA.

DREPTURI ÎNCĂLCATE În plus, ordonanţa cu pricina încalcă, cu bună ştiinţă, drepturile românilor. În sesizarea depusă la Curtea Constituţională, cei de la USL dovedesc, cu trimitere la legile în vigoare, că OUG 71/2009 care amână plata drepturilor salariale ale bugetarilor obţinute în instanţă încalcă drepturile constituţionale de acces liber în justiţie şi cel la proprietate. \"Prin acest act normativ, Guvernul Boc instituie o premieră juridică, legiferând peste hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, cu ajutorul unei legi care încalcă, pe de o parte, drepturi constituţionale fundamentale, iar pe de altă parte, jurisprudenţa CEDO\", se arată şi într-un comunicat al deputatului PNL Alina Gorghiu.



12