Hotelurile şi pensiunile, clasificate după flori şi ocupaţiile din gospodărie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hotelurile şi pensiunile, clasificate după flori şi ocupaţiile din gospodărie

Justiție 23 Mai 2008 / 00:00 1054 accesări

Pensiunile agroturistice cu o capacitate maximă de cazare de pînă la opt camere au obligaţia de a oferi masa din produse naturale, preparate în gospodăria proprie, să desfăşoare, în mod continuu, cel puţin o activitate legată de agricultură, creşterea animalelor, cultivarea plantelor; gazdele sînt obligate să se ocupe direct de programul turiştilor pe tot parcursul sejurului şi să fi absolvit un curs de pregătire profesională!

Potrivit unui Ordin al ministrului pentru Turism, care a intrat în vigoare pe 19 mai, hotelurile şi pensiunile au noi criterii de funcţionare şi clasificare. Cele mai importante schimbări pe care le aduce actul normativ se referă la simplificarea autorizării şi modificarea încadrării pensiunilor turistice, astfel încît şi pensiunile turistice vor fi clasificate pe stele. Normele prevăd introducerea declaraţiei pe proprie răspundere pentru deţinerea unor autorizaţii stabilite prin lege, în locul depunerii la dosarul de clasificare de copii după respectivele documente (sanitară, sanitar-veterinară, de mediu). De asemenea, a fost modificată încadrarea pensiunilor turistice, din pensiuni turistice urbane (clasificare pe stele) şi pensiuni turistice rurale (clasificate pe flori) în: pensiuni turistice clasificate pe stele, indiferent de localizarea lor în mediu urban sau rural, cu o capacitate maximă de cazare de pînă la 20 de camere şi pensiuni agroturistice, clasificate pe flori, cu o capacitate maximă de cazare de pînă la opt camere. Aceastea din urmă au obligaţia de a oferi masa din produse naturale, preparate în gospodăria proprie, iar gazdele sînt obligate să se ocupe direct de programul turiştilor pe tot parcursul sejurului. În plus, pensiunile agroturistice vor desfăşura, în mod continuu, în cadrul gospodăriei, cel puţin o activitate legată de agricultură, creşterea animalelor, cultivarea plantelor. Gazdele sînt, de asemenea, obligate, să fi absolvit un curs de pregătire profesională. Totodată, a fost eliminată categoria de „hotel pentru tineret” care se suprapunea cu cea de „hostel”. Au fost eliminate şi categoriile diverse de clasificare a cabanelor şi a fost introdusă o singură categorie „cabane turistice”, cu condiţii specifice pentru acele cabane care oferă servicii în cadrul turismului de vînătoare şi pescuit. De asemenea, a fost introdusă declaraţia pe proprie răspundere a administratorului pentru îndeplinirea obligaţiilor de a asigura cu personal calificat structura de primire turistică. Noile norme au fost elaborate în conformitate cu recomandările Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului Naţional cu privire la simplificarea sistemului de clasificare hotelieră, pe baza propunerilor asociaţiilor profesionale şi patronale din turism interesate, precum şi a propunerilor sosite de la ministere care au activitate ce relaţionează cu turismul, în colaborare cu personalul din teritoriu, de la Direcţia de Autorizare din Ministerul Tursimului. „Proiectul a fost avizat şi de către Consiliul Consultativ al Turismului. Totodată, au fost consultate şi modele de clasificare din alte ţări membre ale UE, dar am păstrat esenţa dată de specificul national, mai ales în condiţiile în care nu există în prezent un sistem unic de clasificare al unităţilor hoteliere la nivel european”, a declarat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism în Ministerul pentru Turism.

Taguri articol


12