Hrana noastră cea de toate zilele, mai ieftină?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din toamnă,

Hrana noastră cea de toate zilele, mai ieftină?

Eveniment 24 Mai 2012 / 00:00 382 accesări

Din toamnă, românii ar putea cumpăra mâncare mai ieftină. Dar asta numai dacă măsura propusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, de a reduce TVA la produsele alimentare va fi implementată din septembrie sau octombrie anul acesta. Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele de panificaţie şi pentru legume/fructe s-ar traduce printr-o scădere de preţ de cel puţin zece procente. Astfel, un kilogram de roşii, care costă acum 6 lei, se va ieftini până la aproximativ 5 lei. Cât despre fructe, la un kilogram de mere care costă 4 lei, preţul ar ajunge la 3,5 lei. În industria cărnii, se vorbeşte despre un TVA şi mai mic, de 5%. La o asemenea scădere, preţurile produselor din carne ar putea coborî cu până la 15%. Astfel, un kilogram de carne de pui, care acum costă 11 lei, ar putea ca, din toamnă, să ajungă la aproximativ 9 lei, iar un kilogram de carne de porc, pe care astăzi dăm 16 lei, ar putea costa 13 lei. Şi pâinea se va ieftini. La o pâine de un leu, diferenţa la un TVA redus la 9% ar fi de 10 bani. Până să vedem aceste scăderi la raft, însă, va mai trece un timp. Şi asta pentru că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va discuta, la finele lunii iulie, cu reprezentanţii FMI dacă această măsura va fi introdusă în anul în curs, ori la începutul lui 2013.



12