Hrana preşcolarilor, la mâna firmelor de catering

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adio bucătăriilor din unităţile de învăţământ Noua modă

Hrana preşcolarilor, la mâna firmelor de catering

Eveniment 30 Octombrie 2012 / 00:00 1240 accesări

Dacă pe vremuri hrana copiilor din grădiniţe era pregătită în propriile bucătării ale unităţilor, acum, noua modă, dar şi criza economică impun noi reguli, reguli care au spus „Adio” bucătăreselor, „tanti-lor” cu şorţuri albe ce-i făceau pe cei mici să mănânce tot din farfurii. Conducerile a tot mai multe grădiniţe au renunţat să le mai plătească pe angajatele din bucătării, să mai plătească întreţinerea utilajelor, să se mai ocupe cu aprovizionarea, zi de zi. Aşa că au apelat la cea mai la îndemână soluţie a vremurilor: firmele de catering. Calculele administratorilor de grădiniţe au dat câştig de cauză... modei. Cu un simplu telefon, meniul este întocmit şi transportat în casolete pentru cei mici. Fie că vorbim de mic dejun, fie că vorbim de prânz, ori gustările dintre mese. Cum sunt însă preparate, în ce condiţii, de către cine, dacă sunt respectate pe deplin reţetele impuse de nutriţionişti astfel încât cei mici să primească aportul de calorii corespunzător vârstei lor? Sunt întrebări la care comisarul şef al Protecţiei Consumatorului Constanţa, Dionisie Culeţu, încă n-a putut răspunde. El a asigurat că va propune, în cel mai scurt timp, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) includerea controalelor firmelor de catering în tematica de verificare a unităţilor de învăţământ, în ceea ce priveşte asigurarea hranei copiilor. „La controalele tematice din acest an nu am avut în plan şi verificarea unităţilor de catering care prepară, mai nou, hrana celor mici. Nimeni n-a prevăzut acest lucru, aşa că vom înainta noi o propunere ANPC. Este adevărat că le putem verifica şi noi la nivel judeţean, dar este bine să fie o acţiune naţională”, a declarat comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa. Oficialul a completat că mai sunt şi unităţi de învăţământ care încă mai prepară mâncarea copiilor, însă numărul celor care au contracte cu firmele de catering este în creştere. „Cred că peste 50% din totalul unităţilor a renunţat la propriile bucătării.”, a declarat comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa. Dionisie Culeţu a explicat că trebuie verificat, amănunţit, dacă se asigură necesarul de calorii: copiilor cu vârste între 1 şi 3 ani trebuie să li se asigure 1.300 de calorii, iar celor cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani, 1.800 de calorii.

GRĂDINIŢE DE STAT ŞI PARTICULARE AMENDATE Peste o treime dintre grădiniţele de stat şi particulare din ţară, controlate de către inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), nu respectau în totalitate prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate, potrivit ANPC. La Constanţa, din totalul de 20 de grădiniţe verificate, 13 au fost găsite neconforme, spune Dionisie Culeţu, aşa că şapte dintre ele au fost amendate cu 15.000 lei, iar celelalte au primit avertismente. Potrivit comisarului şef al CJPC Constanţa, neregulile depistate n-au fost în număr mare. Inspectorii au depistat de la documentaţie necorespunzătoare, spaţii de învăţământ, dar şi odihnă mult prea mici, comparativ cu normele în vigoare, şi până la grupuri sanitare improprii; de exemplu nerespectându-se înălţimea chiuvetelor (55 de cm pentru copiii cu vârste între 5 şi 6 ani). Faţă de anul trecut, conform CJPC, se poate observa o îmbunătăţire a condiţiilor din grădiniţele constănţene.



12