O monitorizare înţeleaptă a diabetului nu presupune doar o supraveghere atentă a nivelului de zahăr din sânge, ci şi alegeri potrivite pentru dieta zilnică, pentru a evita apariţia bolilor asociate diabetului, cum ar fi tensiunea arterială ridicată şi accidentul vascular. Cercetătorii au descoperit că mai multe alimente pot fi de ajutor în ţinerea sub control a glicemiei. Astfel, sunt recomandate alimentele bogate în magneziu, cum ar fi spanacul, brânza de soia, tofu, migdalele, broccoli, lintea, boabele de fasole, seminţele de dovleac şi de floarea-soarelui. Se recomandă o creştere a consumului de alimente cu un bogat conţinut de acizi graşi Omega-3, cum ar fi peştii graşi de ape reci şi repezi, de tipul somonului. Chiar dacă oferă un conţinut mai redus de Omega-3, există şi surse vegetale ale acestui acid, cum ar fi nucile sau seminţele de in. Bineînţeles, specialiştii recomandă o dietă bogată în alimente cu un indice glicemic redus, cum ar fi fasolea, lintea şi cerealele integrale, orezul brun sau bulgurul, în stare naturală, nu transformate în făină.