Poliția din Filipine a falsificat dovezi pentru a justifica omoruri extrajudiciare în războiul împotriva drogurilor al președintelui Rodrigo Duterte, relevă organizația de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) într-un nou raport făcut public joi și citat de Reuters și DPA. "Investigațiile noastre privind „războiul împotriva drogurilor“ au descoperit că poliția ucide cu sânge rece în mod obișnuit suspecți de (trafic de) droguri și acoperă apoi crimele punând droguri și arme la locul faptei", a declarat Peter Bouckaert, reprezentant al HRW. Peste 7.000 de persoane au fost ucise de la venirea la putere a lui Duterte, în iunie, și de la lansarea campaniei sale împotriva drogurilor, conform HRW. Organizațiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe președintele filipinez că incită la o campanie de crime care ar putea fi echivalate cu crime împotriva umanității și cer ONU să înceapă o investigație pentru a stabili cine sunt vinovații. Raportul făcut public joi, intitulat "Permis pentru crimă", susține de asemenea că atacatori mascați și înarmați care au participat la crime par să lucreze îndeaproape cu poliția, contrazicând afirmațiile guvernului conform cărora majoritatea omorurilor au fost comise de membri ai unor organizații paramilitare și ai bandelor rivale ale drogurilor. HRW a precizat că o bună parte din raport se bazează pe interviuri cu 28 de membri ai unor familii ale victimelor și martori la crimele poliției în zona metropolitană a Manilei. 24 de incidente, care au dus la 32 de morți, au avut loc între octombrie 2016 și ianuarie 2017, iar mai mulți polițiști ar fi fost investigați. Deși campania împotriva stupefiantelor și-a stabilit ca țintă "lorzii drogurilor" și traficanții, victimele din toate cazurile investigate s-au dovedit a fi persoane sărace, iar multe erau mai degrabă presupuși consumatori decât traficanți, a precizat HRW.
Poliția a clasificat 922 de omoruri drept "cazuri în care ancheta s-a încheiat", însă nu există dovezi că a fost arestată sau inculpată vreo persoană, conform raportului.
"Rolul președintelui Duterte în aceste omoruri îl face în cele din urmă responsabil pentru mii de morți", a spus Bouckaert. În replică, Filipine a respins joi raportul HRW, catalogându-l drept "nechibzuit" și "iresponsabil". "Toate aceste acuzații privind proceduri ilegale ale poliției ar trebui dovedite într-o instanță specializată, iar dacă se vor dovedi adevărate, atunci responsabilii ar trebui sancționați corespunzător", a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Președinției, Ernesto Abella.