Continuă povestea fantastică a celor zece miliarde de lei care au dispărut din buget dar nu au existat, au fost bugetați estimativ dar nu au fost încasați continuă. Saga a ajuns în faza în care șeriful Liviu Dragnea a reușit să convingă aleșii să formeze o poteră parlamentară care va lua urma banilor lipsă/inexistenți. Luni, liderul UDMR Kelemen Hunor a negat la RFI faptul că s-ar constitui o comisie de anchetă și a explicat că vorbim în acest caz despre două comisii de specialitate ale Parlamentului care vor analiza ce s-a întâmplat cu bugetul. Dacă nu cumva se va ajunge la vorba zicalei politice românești: când vrei să îngropi o temă, înființează o comisie parlamentară care să o analizeze. Pe fond, nu se înțelege exact de ce se ceartă politicienii între ei pentru diferențele din actele privind bugetul. Faptul că Guvernul Cioloș a aprobat în campania electorală (la finalul lui noiembrie) o rectificare super-optimistă de buget, prin care nu a corectat fondurile aflate la dispoziție în funcție de încasările din primele 11 luni ale anului), fapt care i-a permis, evident, cheltuieli mai mari, posibil în scop electoral, nu e o noutate inventată de "tehnocrații" liberalilor președintelui Klaus Iohannis. Au făcut asta într-o măsură mai mult sau mai puțin nesimțită toate guvernele. Indiferent de culoarea din curcubeu care le reprezintă. Nu spune nimeni că nu e cazul ca politicienii să răspundă pentru erorile comise, mai ales în cadrul Executivului. Dar anii de "democrație" ne-au învățat să nu mai credem ce scot pe gură aleșii. Dacă acum este momentul în care politicienii trag linie, să ne ținem bine. Numai în județul Constanța sunt vreo 70 de unități administrative (primării și consiliu județean) care nu reușesc niciodată să încaseze toți banii pe care îi prevăd în proiectele de buget. Vom vedea comisii parlamentare de anchetă și pentru bugetele locale?
Kelemen Hunor a declarat că, acum, cele două comisii de specialitate analizează dacă proiectul de buget pentru anul 2016 a fost făcut corect sau nu. Dacă într-adevăr a existat şi există această gaură de zece miliarde. Sigur nu s-a furat o astfel de sumă. Proiectul de buget pentru 2016 era greşit făcut, acest lucru este clar, 100%. Noi şi atunci i-am avertizat pe cei din Guvernul Cioloş (…) că nu este foarte bine făcut acel proiect de buget. De exemplu, pentru Consiliile Judeţene nu au prevăzut nici un leu pentru a echilibra bugetele Consiliilor Locale. Nici măcar la prima rectificare n-au făcut această corecţie”, a susţinut liderul UDMR.
El a mai afirmat că nu crede că a luat cineva banii din buget, ci a fost o proiecţie greşită şi o încasare sub proiecţia făcută în 2016. "A fost o greşeală de neprofesionalism de la început", a spus Kelemen Hunor.