„I Love Democracy“, de Sorin-Lucian IONESCU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră la Bucureşti:

„I Love Democracy“, de Sorin-Lucian IONESCU

Cultură 09 Mai 2017 / 15:18 3879 accesări

Vineri, 12 mai, încă un dramaturg constănţean se va alătura celor ''jucaţi'' pe scena unui teatru din Capitală. ''I Love Democracy'', de Sorin-Lucian Ionescu, după romanul ''Fetiţa şi Ţigara'' al francezului Benoit Duteurtre, are premiera la Teatrul Spiritual / Teatrul de pe Lipscani.

Autorul, cunoscut jurnalist constănţean şi director general al televiziunii Neptun, este la prima experienţă de gen. A mai publicat o comedie - ''Balamuc'', Editura Muntenia - în urmă cu un an.

Reporter: De ce o dramatizare după un autor francez? Ce impact are în contemporaneitatea noastră?

S.L.I.: Un impact... uriaş! Romanul a apărut în Franţa după intrarea şi acolo în vigoare a Legii Antifumat, cu câţiva ani înaintea noastră. Scris cu oarecare simpatie pentru ''bieţii'' fumători persecutaţi, el mai atinge două teme majore, acute, ale ultimelor decenii: terorismul internaţional (televizat) şi senzaţionalismul ieftin al presei. Ba, aş mai adăuga două: şubrezenia Justiţiei şi voracitatea avocaţilor. A unora! Cele trei planuri ale acţiunii - terorismul, interzicerea fumatului şi simulacrul actului de justiţie, toate relatate de televiziunile tabloide - se întrepătrund incredibil.

Reporter: De unde ideea de a dramatiza, de a vedea pe scenă un roman?

S.L.I.: Cartea a apărut la Editura Univers, s-a distribuit cu ziarul „Cotidianul“ - cel puţin, aşa am intrat eu în posesia ei. L-am citit dintr-o suflare (nici nu e prea ''gros''...) şi m-am amuzat teribil, în ciuda tragismului personajului principal, Funcţionarul din Primărie. L-am citit dintr-o suflare şi mi l-am imaginat din prima clipă pe o scenă de teatru. Apoi - nu ştiu dacă imediat sau după ceva vreme - l-am rescris, la mine în grădină, o vară întreagă. Manuscrisul a stat vreo trei ani la dispoziţia teatrului constănţean şi a conducerii sale, care, deşi entuziasmată, nu a găsit răgazul şi disponibilitatea să-l includă în repertoriu.

Rep.: De ce nu l-aţi oferit direct unui teatru bucureştean?

S.L.I.: Din... patriotism local! :-) Manuscrisul a ajuns apoi la câţiva actori din Capitală şi chiar la un director de teatru. De stat! ;-) L-au mai primit câţiva prieteni şi abia în felul ăsta a ajuns să fie citit de doamna Daniela Marin, directorul Teatrului Spiritual - un teatru cu totul special. Apoi, a fost citit de actorul şi regizorul Andrei Roşu, care... a recunoscut romanul, pe care îl citise la rândul lui! Le-a plăcut textul, au mai adaptat câte ceva şi... au pornit la drum. Montarea cred că le-a luat vreo două luni şi mai bine.

Rep.: Unde intră în... scenă Teatrul de pe Lipscani?

S.L.I.: Teatrul de pe Lipscani s-a alăturat producţiei din mers, datorită prieteniei mele cu directorul acestuia, doamna Ana-Maria Tramudana. Un teatru cunoscut, aflat în centrul vechi al Bucureştiului, cu numeroase turnee şi spectacole, inclusiv la Constanţa. Teatrul Spiritual nu are o sală proprie, iar cel de pe Lipscani a pus-o la dispoziţie, împreună cu logistica, ticketingul, oamenii ş.a.m.d.

Rep.: „I Love Democracy“ are un mesaj optimist, spiritual?

S.L.I.: Şi da, şi nu. Inclusiv titlul preferat de Andrei Roşu e unul şi ironic, dar şi un statement, un angajament de credinţă. Textul - îmi place să cred că şi dialogurile create de mine - e savuros, comic-absurd, dar are şi un substrat satiric. Or, satira e întotdeauna constructivă. Lucrurile trebuie să se îndrepte - în societate, în Justiţie, în mass-media, în noi înşine. Despre terorism, nu ştiu ce să zic, sunt mai pesimist. Dar nici lor, teroriştilor, nu le strică, poate, o oglindă pusă în faţă. Să vadă cât sunt de caraghioşi şi de neverosimili.

Rep.: Va veni spectacolul şi în turneu, la Constanţa?

S.L.I.: Sper, din toată inima. Tot din patriotism local! Poate aici ne va ajuta şi Teatrul din Constanţa. Cred că în toamnă, cine ştie. Dar, deocamdată, premiera. Vineri, 12 mai, ora 19.30, Teatrul de pe Lipscani!



12