Iadul apelor, departe de a se fi stins

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sudul României, măturat de viituri

Iadul apelor, departe de a se fi stins

Eveniment 31 Iulie 2014 / 00:00 592 accesări

Natura dezlănțuită încă își face de cap în Oltenia și Muntenia. Ploile abundente nu dau semne de încetare, iar debitele râurilor au întrecut cu mult pragurile critice. Viiturile au măturat localități întregi și au lăsat în urmă doar peisaje apocaliptice. Conform unui bilanț provizoriu, peste 185 de localități, din 10 județe, au fost calamitate. Peste 2.100 de locuințe au fost inundate, aproape 1.200 de sinistrați au fost evacuați din calea puhoaielor, dintre care 210 sunt numai din localitatea vâlceană Vaideeni. Totodată, 83 de drumuri au fost blocate de aluviuni.

DOI MORȚI ȘI TREI DISPĂRUȚI Din păcate, furia apelor a făcut și victime. Conform datelor furnizate ieri de MAI, un argeșean de 72 de ani a murit înecat după ce a fost luat de ape în timp ce încerca să traverseze un râu cu căruța. Un alt argeșean a fost găsit mort, ieri dimineață, după ore întregi de căutări. Alte trei persoane, două din Vâlcea și una din Teleorman, încă sunt căutate de salvatori după ce au fost luate de viituri. Cel puțin 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști intervin pentru salvarea localnicilor și minimizarea pagubelor. MAI a intervenit cu patru elicoptere, iar alte zece sunt în stand-by. Pericolul este departe de a fi trecut. Dimpotrivă, situația se înrăutățește în fiecare secundă și este de așteptat, în orice moment, ca numerele să crească.

PRIMELE DATE PROVIZORII În județul Argeș, 45 de localități au fost afectate. Apa a intrat în aproape 400 de case, cele mai multe fiind din localitatea Poiana Lacului. În comuna Bascov, peste 70 de locuințe au fost afectate. Unele case au fost scufundate sub puhoaie. În județul Vâlcea, cea mai afectată localitate este comuna Vaideeni, unde peste 70 de sinistrați sunt adăpostiți la căminul cultural din localitate. Ei au fost salvați de pe o insuliță formată între ape, cu ajutorul unui elicopter al MAI. De asemenea, câteva case din comună au fost distruse. Conform bilanțurilor de ieri, în Olt au fost afectate peste 450 de case, aproape 1.000 de gospodării au fost inundate și sute de animale au murit înecate. Și în acest județ au fost evacuate aproximativ 50 de persoane. Mai puțin afectate au fost județele Alba și Teleorman, unde câteva zeci de locuințe au fost inundate. Totuși, în Teleorman, pericolul nu a trecut, pentru că viiturile urmează să lovească și această zonă. În județul Gorj, peste 50 de case au fost inundate și alte 64 sunt izolate, conform unui bilanț prezentat ieri. În plus, alți 150 de sinistrați au fost evacuați, pe lângă cei 400 deja aflați în adăposturi. Cele mai mari pagube au fost provocate de revărsarea râului Gilort, vizat de o avertizare hidrologică de cod roșu, valabilă până ieri dimineață. Acestea sunt cifrele din bilanțurile prezentate ieri. În prezent, autoritățile intervin în zonele calamitate pentru evacuarea sinistraților. Având în vedere gravitatea situației, datele se pot schimba dramatic în orice moment.

NOI AVERTIZĂRI METEO ȘI HIDRO Pericolul este departe de a fi trecut. Dimpotrivă, meteorologii au emis o nouă avertizare de ploi abundente. De azi dimineață, de la ora 3.00, a intrat în vigoare un cod portocaliu ce vizează județele Caraș-Severin, Dolj și Mehedinți, valabil până mâine dimineață, la ora 3.00. Tot de azi dimineață a intrat în vigoare un cod galben ce vizează județele Timiș, Hunedoara, Gorj, Vâlcea și Olt. Această avertizare este valabilă până mâine, la ora 10.00. În plus, până mâine, la ora 14.00, aproape toate județele din sudul țării se află sub avertizări hidrologice de cod galben, portocaliu și roșu.

DEBITE ISTORICE Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” au afirmat că debitele râurilor aflate sub avertizare au crescut de 400 de ori. În plus, reprezentanții ANAR avertizează că râurile din bazinul superior al Oltului au atins debite istorice în ultima vreme, cu posibilitatea de revenire la cotele normale în cel puțin 100 de ani. Specialiștii continuă, în prezent, activitățile de monitorizare pe râurile cu risc de inundații.

BANI DE LA GUVERN În cadrul Comandamentului pentru Situații de Urgență organizat la Guvern, premierul Victor Ponta a asigurat că vor fi alocați banii necesari pentru lucrările rapide necesare în județele Gorj, Dolj și Vâlcea. „Pentru cele trei județe care s-au confruntat deja cu mari probleme vom aloca câte 12 milioane de lei pentru cheltuieli urgente. Să apelați la firme private care au excavatoare, să nu vă opriți din ceva că nu sunt bani. Dacă sunt în alte zone necesități, vom trimite toate resursele financiare ca să nu fie sincope în acțiunile dumneavoastră”, a spus Ponta. Premierul a dispus și demiterea directorului ANAR, pe motiv că, în ciuda dezastrului fără precedent, el nu s-a prezentat la datorie, fiind în concediu. Totodată, vicepremierul Liviu Dragnea a anunțat că nu mai există un risc real de inundații în zonele afectate de ploi în ultima vreme. Tot în cadrul Comandamentului s-a stabilit ca vicepremierul Gabriel Oprea să meargă în județul Vâlcea, Liviu Dragnea în Teleorman, iar Mircea Dușa în județele calamitate din zona de Vest. În plus, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a dispus suplimentarea personalului sanitar în județele calamitate, pentru a asigura asistența medicală mai atentă. Pentru că apa din localitățile calamitate a fost contaminată, Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări celor aflați în zonele de risc. MS recomandă sinistraților să consume doar apă îmbuteliată, să evite utilizarea apei din fântâni și de la robinet.



12