Iadul apelor s-a dezlănțuit în Oltenia și Muntenia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pagube de neimaginat

Iadul apelor s-a dezlănțuit în Oltenia și Muntenia

Eveniment 30 Iulie 2014 / 00:00 763 accesări

Regiunile Oltenia și Muntenia au fost lovite de un potop fără precedent. Ploile abundente și râurile revărsate au produs pagube de neimaginat. Sute de persoane au fost evacuate, după ce casele lor erau la un pas de a se dărâma din cauza viiturilor puternice. În plus, mii de hectare de culturi agricole au fost distruse, sute de animale au murit înecate și zeci de gospodării au fost inundate. AUTORITĂȚILE, ÎN ALERTĂ Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit cu trei elicoptere în județele Gorj şi Vâlcea. Totodată MAI, prin ordinul ministrului Gabriel Oprea, a mobilizat peste 1.600 de angajați și mai mult 400 de autospeciale. Forțele de ordine se ocupă și de distribuirea, în regim de urgență, a ajutoarelor. În plus, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au informat că, la solicitarea autorităților locale, armata poate să intervină cu 1.229 militari şi cu 206 mijloace tehnice. Și echipele de salvamontiști au intervenit, timp de câteva ore, pentru salvarea a două persoane blocate pe munte.

LUAȚI DE VIITURI Din păcate, furia apelor a luat vieți și de această dată. Cel puțin două persoane, din județele Olt și Argeș, au murit înecate. Alți opt localnici ai comunei Bascov, din județul Argeș, au fost luați de viituri. De asemenea, un vâlcean de 71 de ani a fost dat dispărut de două zile și este căutat de autorități. În plus, o gravidă a fost la un pas de moarte după ce ambulanța care o transporta la spital a rămas blocată între două comune.

ORAȘ MĂTURAT DE APE Orașul Novaci, din județul Gorj, a fost măturat de ape după ce râul Gilort a ieșit din matcă. Viiturile de aproape șase metri au distrus totul în cale. Peste 400 de persoane au fost evacuate, cu sau fără voia lor. În unele cazuri, a fost necesară intervenția echipelor speciale. Sinistrații au fost duși la adăposturile organizate în căminele școlare și în spitalul din localitate. Presa națională a relatat că asemenea inundații nu au mai fost în zonă de cel puțin 50 de ani.

PAGUBE INIMAGINABILE În localitatea Dobrotești, județul Teleorman, din cauza precipitațiilor abundente, peste 2.000 de hectare de culturi agricole au fost parțial distruse. Ploile din acestă zonă au depășit debitul de 60 de litri pe metrul pătrat, ceea ce a dus la revărsarea unui râu. În alte cinci localități, au fost afectate zeci de gospodării, terenuri agricole și drumuri. În comuna vâlceană Băbeni, mai multe gospodării și terenuri agricole au fost inundate după ce apele pârâului Stăncălău s-ar revărsat și au rupt un dig. De asemenea, 42 de săteni din Vaideeni, județul Vâlcea, au fost izolați între ape, fiind necesară intervenția cu un elicopter. Tot în județul Vâlcea, două drumuri naționale au fost blocate din cauza aluviunilor. În Prahova, șapte localități au fost afectate de inundații. Mai multe drumuri și poduri au fost blocate. În plus, vântul puternic a doborât doi stâlpi de medie tensiune, ceea ce a provocat mai multe avarii la rețeaua de electricitate, în urma cărora peste 420 de familii din comuna Măgureni au rămas în întuneric. Nici județul Dâmbovița n-a fost iertat de furia vremii. Mai multe drumuri au fost blocate de aluviuni, ceea ce a dus la restricții de circulație. Multe alte localități din sudul României sunt sub ape, bilanțul pagubelor și al victimelor schimbându-se în fiecare secundă.

TREN DERAIAT Nu numai traficul rutier a avut de suferit din cauza inundațiilor. Ieri, un tren aparținând unei companii private a deraiat între Pitești și Curtea de Argeș, din cauza viiturilor. Patru angajați ai companiei feroviare au fost răniți în urma accidentului. CFR a anunțat că, din cauza avertizărilor meteorologice și hidrologice, pot interveni modificări în circulația trenurilor. Reprezentanții companiei de transport feroviar recomandă călătorilor să se informeze înainte de a pleca la drum, pentru a evita orice neplăceri. De asemenea, CNADNR anunță că drumurile naționale 7A și 65C sunt blocate pe unele tronsoane, iar pe alte porțiuni, circulația este îngreunată.

FĂRĂ PANICĂ În cadrul Comandamentului pentru Situații de Urgență organizat la Prefectura județului Dolj, premierul Victor Ponta a spus că situația este sub control și că nu este cazul ca populația să se panicheze. El a ținut să precizeze că evacuările făcute sunt preventive. De altfel, premierul a pornit într-o inspecție prin localitățile calamitate din județul Gorj. Totodată, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că o mare problemă este legată de lucrările de protecție, începute și neterminate.

PERICOLUL NU A TRECUT Nenorocirea nu s-a oprit încă. Hidrologii au emis o avertizare de cod galben și portocaliu valabilă până astăzi, la ora 14.00, pe mai multe bazine hidrografice aflate în Muntenia și Oltenia. În plus, până ieri, la ora 23.00, a fost în vigoare o avertizare de cod roșu pe trei bazine hidrografice din județele Gorj și Vâlcea.



12