Iadul pe pământ în Texas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Necazurile lui Obama

Iadul pe pământ în Texas

Externe 19 Aprilie 2013 / 00:00 522 accesări

O explozie puternică s-a produs miercuri seara într-o fabrică de îngrăşăminte situată lângă oraşul Waco din statul american Texas, suflul avariind numeroase locuinţe şi omorând cinci până la 15 persoane şi rănind alte peste 160, potrivit primului bilanţ oficial. Această dramă a avut loc după două zile de la dublul atentat cu bombă comis luni în apropierea liniei de sosire la maratonul din Boston, soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi. Explozia din oraşul West a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, potrivit Institutului american de Geofizică USGS. Surse au declarat pentru NBC 5 că explozia s-a produs în timp ce pompierii se aflau la faţa locului pentru a stinge un incendiu declanşat la scurt timp după ora 19.00. Primarul oraşului West, Tommy Muska, el însuşi pompier, a descris explozia ca fiind atât de puternică încât i-a zburat pălăria şi oglinda maşinii. ”Am simţit-o înainte de a o auzi”, a declarat el. Un reprezentant al departamentului pentru siguranţă publică din Texas, D.L. Wilson, a confirmat că există victime, dar a refuzat să precizeze numărul lor. Fabrica încă ardea la ora 22.00, dar Muska a declarat, în cadrul conferinţei de presă de la ora 23.00, că incendiul părea să fie sub control. El a mai spus că temerile privind o a doua explozie s-au diminuat, dar că locuitorii au fost evacuaţi. Persoanele care locuiesc la nord de fabrică au fost rugate să stea în casă, din cauza îngrijorărilor privind calitatea aerului. Ieri, Papa Francisc le-a cerut abonaţilor contului său pe Twitter să i se alăture în rugăciune pentru victimele exploziei din Texas.

Cauzele exacte ale exploziei de la fabrica texană West Fertilizer nu erau cunoscute încă, ieri, însă amoniacul anhidru (NH3), un gaz utilizat la producerea nitratului de amoniu (NH4NO3), a fost citat ca potenţială cauză.

ARME FĂRĂ CONTROL O serie de proiecte de lege în domeniul controlului armamentului au fost respinse, miercuri, de Senatul american, care nu a reuşit să atingă pragul de 60 de voturi necesar adoptării lor, relatează ”New York Times”. Rudele victimelor atacului de la Virginia Tech şi un supravieţuitor al atacului din Arizona, prezenţi în holul Senatului, au strigat ”Ruşine să vă fie”. Preşedintele Obama a declarat la Casa Albă, la scurt timp după vot, că ”ziua de miercuri este una destul de ruşinoasă pentru Washington”. Proiectul eşuat a fost o prioritate a administraţiei Obama, accentuată după atacul din decembrie de la şcoala Sandy Hook. Obama a declarat furios că ”grupurile de lobby ale organizaţiilor de apărare a dreptului la deţinerea armelor au minţit conştient în ceea ce priveşte proiectul de lege, iar republicanii şi democraţii au cedat în faţa presiunii. Cu toate acestea, eforturile nu au luat sfârşit”. Opozanţii proiectului de lege au explicat că decizia a fost luată pe baza logicii şi că sentimentele nu ar trebui să joace un rol în procesul decizional. National Rifle Association şi-a încurajat membrii să asalteze Senatul cu telefoane, scrisori şi e-mailuri şi a cheltuit 500.000 de dolari, doar miercuri, pe campanii publicitare care criticau interzicerea armelor de către Obama.

SUBSTANŢĂ SUSPECTĂ O substanţă suspectă a fost găsită în sala de sortare a corespondenţei într-o clădire a bazei militare navale de la Arlington, la periferia capitalei federale Washington DC, ieri, la o zi după depistarea unui plic cu ricină adresat preşedintelui SUA. Deocamdată nu se cunoaşte natura respectivei substanţe, dar clădirea unde a fost găsită a fost evacuată imediat.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a arestat un bărbat din Mississippi, suspectat că ar fi responsabil de trimiterea unor scrisori în care a fost descoperită ricină, destinate preşedintelui Barack Obama, unui senator şi unui alt oficial american, informează ”USA Today”. Paul Kevin Curtis a fost arestat la domiciliul său din Corinth, Mississippi. Rapoartele FBI notează că pe două scrisori scria: ”A vedea un lucru greşit şi a nu-l dezvălui înseamnă a deveni părtaş la continuarea acestui lucru”. Ambele scrisori erau semnate ”Eu sunt KC şi aprob acest mesaj”, formulă folosită de candidaţi la alegeri, la sfârşitul reclamelor din campania electorală. Atât FBI cât şi Casa Albă au dezminţit că scrisorile ar avea vreo legătură cu exploziile de la Boston. Paul Kevin Curtis, de 45 de ani, a fost pus oficial sub acuzare pentru expedierea în mod voluntar şi în cunoştinţă de cauză a unei scrisori care conţinea o ameninţare ce putea provoca moartea sau vătămarea corporală a preşedintelui SUA. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă 15 ani de închisoare, trei ani de eliberare sub control judiciar şi o amendă de 50.000 de dolari.

DEZMINŢIRE Departamentul american al Justiţiei a negat efectuarea unei arestări în ancheta privind atentatul din Boston. Anterior, surse citate de CNN declarau că un suspect a fost arestat în investigaţia privind atentatul. Totuşi, ancheta face progrese. Un oficial FBI a anunţat că autorităţile au în vedere doi suspecţi, după ce au analizat imaginile furnizate de camerele de filmat din zonă. În atentatul de luni şi-au pierdut viaţa trei oameni, iar alţi 180 au fost răniţi. Potrivit unei surse juridice citate de CNN, unul dintre cei doi suspecţi care apare în fotografiile respective are un rucsac negru. Fotografiile nu au fost date publicităţii, pentru a nu împiedica desfăşurarea anchetei oficiale. La rândul lor, jurnaliştii de la BBC citează declaraţia preşedintelui consiliului local din Boston, care susţine că un bărbat suspect a fost văzut pe imaginile de la o cameră de supraveghere a unui magazin, în timp ce lăsa o geantă în zona unde au avut loc exploziile.



12