Ianuarie 2018 - de două ori Lună plină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Perspectiva astronomică

Ianuarie 2018 - de două ori Lună plină

Ştiință 07 Ianuarie 2018 / 17:22 2569 accesări

Suntem deja în prima lună a anului 2018 şi cine nu a văzut, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, cea mai mare Lună plină a anului şi nici ploaia de stele căzătoare din seara de 3 ianuarie se poate bucura de alte fenomene astrale căci, undeva în înalt, totul este într-o continuă devenire. Așadar, în noaptea de 7 ianuarie, spre zori, s-a putut vedea cu ochiul liber cea mai mare apropiere dintre Jupiter şi Marte, prima - o planetă gazoasă gigantică, în momentul prezent de 20 de ori mai strălucitoare decât Marte - Planeta roşie, care va fi cel mai aproape de Pământ pe 27 iulie 2018.

Noaptea de 13 ianuarie, spre zori, este data când planetele Saturn şi Mercur se apropie una de cealaltă, acest aspect astral putând fi observat cu ajutorul unui binoclu.

În noaptea de 17 ianuarie, Luna nouă face foarte vizibilă Constelaţia Orion, una dintre cele mai frumoase, situată aproximativ pe ecuatorul celest, adică proiecţia (imaginară), pe bolta cerească, a ecuatorului terestru. Constelaţia Orion poate fi uşor recunoscută după cele şapte stele, cele mai strălucitoare, aşezate în formă de papion înnodat. De asemenea, se va putea vedea cu uşurinţă, şi seara şi dimineaţa, planeta Venus, cea mai luminoasă din sistemul nostru solar, după Soare şi Lună.

În luna ianuarie 2018, un fenomen astronomic rar este dat de faptul că va fi de două ori Lună plină, a doua oară pe 31 ianuarie. Pentru că, de obicei, un an are de 12 ori Lună plină, aceasta, a treisprezecea, se numeşte Luna albastră. Un fenomen similar a mai avut loc în iulie 2015.

Taguri articol


12