Ianukovici consideră că pierderea Crimeii este efectul „Maidanului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ianukovici consideră că pierderea Crimeii este efectul „Maidanului”

25 Noiembrie 2016 / 22:05 507 accesări

Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a participat vineri la o conferință de presă în orașul rus Rostov, unde a afirmat că în opinia sa anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului armat din estul Ucrainei au fost consecințe ale 'Maidanului', revolta care l-a înlăturat de la putere la începutul anului 2014.

'Spiritele în Crimeea s-au încins după Maidan. Crimeea a început să caute sprijin în Rusia. Referendumul (pentru independență) a fost rezultatul provocărilor Maidanului. Decizia (alipirii la Rusia) s-a luat fără ezitare', a spus Ianukovici, potrivit relatării agenției EFE.

'Consider că este un lucru rău' pierderea Crimeii, a completat el, dar a apreciat că decizia președintelui Vladimir Putin privind alipirea acestei peninsule la Rusia 'merită respect'.

Referindu-se la revolta în urma căreia a fost nevoit să abandoneze puterea și să fugă în Rusia pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor, Ianukovici a estimat că greșeala sa majoră a fost că nu a declarat legea marțială încă de la sfârșitului anului 2013, când au început protestele, pe atunci încă pașnice.

'Am făcut multe greșeli, dar cea mai mare greșeală a fost că nu am avut forța interioară să desfășor trupele și să declar legea marțială în Ucraina, care ar fi fost singura modalitate să opresc radicalii, dar m-am temut de o baie de sânge', și-a reproșat el, conform portalului Sputniknews.

Întrebat despre acuzațiile privind sifonarea unor fonduri din Ucraina, el a răspuns că tot ce a luat din țară au fost 'bunurile personale' și a negat de asemenea că ar finanța forțe din rândul separatiștilor proruși care luptă împotriva armatei ucrainene în Donbas.

'Nu aș putea finanța pentru simplul motiv că nu am fonduri. Banii sunt în conturile mele (înghețate) în Ucraina, toate proprietățile mi-au fost sechestrate. Nu aș putea finanța pe nimeni', a insistat Ianukovici, estimând totodată că numai o autonomie extinsă a celor două provincii proruse din Donbas, Donețk și Lugansk, poate conduce la soluționarea conflictului armat.

Această conferință de presă survine chiar în ziua în care Ianukovici trebuia să fie interogat prin videoconferință de către justiția ucraineană în cadrul procesului a cinci membri din trupele speciale Berkut. Dar interogatoriul a fost amânat, după ce un grup de protestatari au blocat intrarea tribunalului din Ucraina unde urmau să fie aduși cei cinci acuzați.

Pe seama unității de elită Berkut este pusă uciderea multora dintre cele circa o sută de persoane care și-au pierdut viața după 18 februarie 2014, data când protestele au degenerat în violențe, majoritatea fiind împușcați de lunetiști urcați pe acoperișurile unor clădiri.

Ianukovici a susținut acum în fața presei că respectivii lunetiști au tras din clădiri controlate de opoziție și a cerut să se investigheze și moartea unor polițiști în timpul acelor evenimente.

Pe de altă parte, el a cerut statelor occidentale să sprijine în Ucraina crearea unui 'mediu politic competitiv' care să conducă la alegeri. Ianukovici și-a manifestat totodată dorința să fie înlăturați prin alegeri actualii politicieni de la Kiev, despre care el crede că 'nu au niciun viitor', pentru că au venit la putere 'prin vărsare de sânge și minciună' și a mai spus în acest context că încă are susținători în Ucraina și păstrează contactul cu ei.

Întrebat dacă ar intenționa să revină la putere, Ianukovici a răspuns: 'Mă gândesc la sfârșitul războiului mai mult decât la orice altceva'. 'Ucraina va începe să trăiască din nou, se va transforma. Cred în acest lucru', a conchis fostul președinte.



12