Sezonul rece bate la uşă, implicit creşte şi riscul de îmbolnăvire cu afecţiunile specifice (pneumonii, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, gripă). Cea mai de temut afecţiune rămâne, însă, gripa. Aşa că medicii au început să recomande populaţiei imunizarea. Chiar dacă vaccinul antigripal nu costă o avere, sunt însă persoane care nu şi-l permit. Aşa că aşteaptă cu nerăbdare campania naţională gratuită a Ministerului Sănătăţii (MS). „Am cerut, în urma catagrafierii populaţiei judeţului nostru, 135 de mii de doze de vaccin antigripal, număr aproximativ egal cu cel de anul trecut. Aşteptăm un răspuns din partea ministerului”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Cu ce vor fi imunizaţi românii în acest an? S-ar părea că tot cu vaccin din… „vecini”, întrucât institutul autohton cu tradiţie mondială în producţia vaccinurilor are producţia sistată.
RETROSPECTIVĂ Nu cu mult timp în urmă, fostul director al Institutului „Cantacuzino”, dr. Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa că la institut nu se mai produce niciun vaccin. Iordăchel preciza că, de trei ani, institutul nu a mai produs continuu vaccin, statul fiind obligat să cumpere produse de imunizare la preţuri de peste trei ori mai mari, iar vinovat pentru această situaţie este, în opinia lui, MS. „Ovidiu Antal, directorul general adjunct, numit ilegal de ministrul Nicolăescu, a avut pe mână opt milioane de lei de la bugetul de stat pentru Direcţia de investiţii, pentru redeschiderea liniei de vaccin antigripal, redeschiderea liniei de vaccin BCG şi finalizarea laboratorului de biosecuritate unde se pot analiza agenţi înalt patogeni. Rezultatele? Banii au fost dirijaţi integral spre linia de vaccin antigripal, lăsând celelalte obiective strategice fără finanţare. Din cele opt milioane, Antal a realizat investiţii de doar 1,8 milioane de lei în linia de vaccin antigripal, în condiţiile în care aceasta trebuia să fie gata în luna mai”, spunea, în replică la acuzele aduce, Iordăchel. Tot el a mai spus că linia de vaccinuri antigripale, pentru care MS a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finanţarea de la Banca Mondială, într-un proiect demarat în 2007-2008, nu a fost nici până acum predată Institutului „Cantacuzino”. Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management, au declarat, în 31 iulie, oficiali din MS. Aşa cum precizam în ediţia din vară a cotidianului nostru, atribuţiile lui Iordăchel i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal. Iordăchel ocupa această funcţie din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituţiei i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activităţii institutului. Iordăchel s-a aflat şi anterior la conducerea institutului, însă a fost demis, în aprilie 2010, de către ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului nu a fost îndeplinit. Institutul, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
NOU DIRECTOR, NOI SPERANŢE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat vineri, 18 octombrie 2013, ordinul de numire în funcţia de director general interimar al Institutului „Cantacuzino” a dr. Drăghici Aurelia Graţiela.
Ministrul Sănătăţii i-a dispus noului director realizarea planului de acţiuni întocmit de Consiliul de Administraţie în cursul săptămânii trecute şi să aibă în vedere prevenirea unor situaţii precum cele care au dus la destituirea fostului director general. Raportul Corpului de Control al ministrului Sănătăţii referitor la activitatea defectuoasă a fostului director general consemnează, printre altele, faptul că „directorul general, prin activitatea desfăşurată, dovedeşte lipsă de viziune, neavând un plan de redresare pe termen scurt, mediu şi lung, toate acestea având un impact negativ asupra funcţionării institutului”. În raportul de control se precizează, printre altele, că „neidentificarea de soluţii pentru achitarea datoriilor către furnizorii de materie primă (de către fostul manager) are implicaţii asupra bunei desfăşurări a activităţii institutului şi a capacităţii de a asigura producţia de vaccin gripal asumată pentru acest an”. Din analiza proceselor-verbale încheiate cu ocazia şedinţelor Comitetului Director ţinute la institut în perioada mai 2012 - iunie 2013, nu au fost identificate măsuri şi soluţii propuse pentru achitarea datoriilor restante faţă de furnizorii materiilor prime necesare asigurării capacităţii de producţie a vaccinului gripal, se arată în raportul Corpului de control al MS.