Iarnă grea? Creşte plafonul de consum pentru subvenţia la căldură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pregătiri

Iarnă grea? Creşte plafonul de consum pentru subvenţia la căldură

Administrație 12 Noiembrie 2013 / 00:00 854 accesări

EXTINDERI LA CONSUMUL DE GIGACALORII La sfârşitul săptămânii trecute, la nivel de Guvern s-a vehiculat posibilitatea extinderii consumului maximal de gigacalorii pe tip de locuinţă admis la subvenţionare, în eventualitatea unei ierni grele. Posibilele temperaturi polare nu au fost însă confirmate de specialiştii ANM. În orice caz, dacă Guvernul va ridica plafonul de consum al gigacaloriei, Primăria Constanţa este pregătită să susţină şi ea creşterile subvenţiilor pentru ajutoarele acordate de municipalitate. „Dacă vom constata că Guvernul decide să acorde subvenţie pentru un consum mai mare de gigacalorii, va trebui să vină şi Primăria în completare. Probabil, vom face o rectificare de buget pentru a putea acoperi astfel de cheltuieli”, a declarat primarul Constanţei, Radu Mazăre.

FORMULA DE CALCUL În toată nebunia creată de alergătura după adeverinţe sau alte documente necesare pentru dosarul de ajutoare de încălzire, mulţi dintre constănţeni uită că trebuie să ţină cont de faptul că subvenţia se acordă doar pentru un anumit consum lunar de gigacalorii. Valoarea ajutorului pe care îl va primi fiecare constănţean ce se încadrează în limitele stabilite de lege se calculează după următoarea formulă: Valoare Ajutor = procent ajutor Guvern + procent ajutor Primărie înmulţit cu numărul de gigacalorii consumate, înmulţit cu preţul gigacaloriei. În aceste condiţii, Guvernul a stabilit un consum maximal, pentru care acordă subvenţie, în funcţie de numărul de camere al unei locuinţe, diferenţiat pentru lunile de iarnă.

Tabel cu consumuri maxime pentru care se acordă ajutorul

Tip locuinţă Ianuarie Februarie Martie Noiembrie Decembrie

1 cameră 0,82 0,68 0,61 0,67 0,74

2 camere 1,22 1,06 0,95 1,07 1,22

3 camere 1,59 1,39 1,24 1,39 1,58

>4 camere 2,21 1,86 1,73 1,94 2,21

Constănţenii trebuie să ştie că, în situaţia în care consumul efectiv realizat la căldură este mai mic decât consumul maxim compensat (prezentat în tabel), în formula de calcul menţionată mai sus se trece consumul efectiv realizat. În cazul în care consumul efectiv realizat este mai mare sau egal cu consumul maxim compensat, în formula de calcul se va trece consumul maxim compensat, prezentat în tabel. Cei care vor avea un consum de gigacalorii mai mare decât cel maxim subvenţionat de Guvern vor plăti diferenţa de consum la preţ nesubvenţionat, adică 358,54 lei pentru o gigacalorie. O altă menţiune foarte importantă este aceea că se acordă subvenţia numai pentru energia termică consumată în scopul încălzirii locuinţei şi aceasta nu include energia termică consumată în scopul preparării apei calde menajere.



12