Militarii au fost mobilizaţi, ieri, în Scoţia pentru a degaja zăpada de pe străzile din Edinburgh, după cele mai abundente ninsori din ultimii 47 de ani. În unele locuri din oraş, stratul de zăpadă este de 80 de centimetri. Militarii au sarcina degajării zăpezii de pe trotuare, dar şi de pe drumurile care duc spre spitale şi clinici. Armata va ajuta locuitorii din zonele puternic afectate de viscol, în special persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale şi bătrânii. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a dat asigurări că armata este pregătită să ofere ajutorul, în caz de nevoie. Cameron a îndemnat cetăţenii să îi găzduiască pe cei rămaşi în frig, în condiţiile în care temperaturile au scăzut până la minus 20 de grade Celsius. În unele zone din Scoţia nu s-au mai înregistrat valori pozitive de temperatură de aproape două săptămâni. Autorităţile scoţiene au recunoscut că au fost luate prin surprindere de viscol, iar opoziţia a cerut iniţierea unei anchete privind gestionarea crizei. Meteorologii au anunţat că temperaturile vor fi într-o uşoară creştere începând de ieri.
Ninsorile puternice din Germania au condus la închiderea timp de patru ore a aeroportului din Frankfurt, cel mai mare din ţară şi au determinat numeroase întârzieri în transportul feroviar, au anunţat, ieri, societăţile responsabile. În total, din cele 1.397 de zboruri prevăzute ieri, au fost aproximativ 200 de curse anulate. În ceea ce priveşte trenurile, se înregistrau întârzieri pe toate legăturile feroviare din ţară, a declarat un purtător de cuvânt al Deutsche Bahn. Trenurile de mare viteză pot rula cu maximum 160 de kilometri pe oră, faţă de 250 de kilometri pe oră, în mod normal. Acestea sunt acoperite cu zăpadă şi gheaţă, iar dacă circulă prea repede, ar putea fi avariate.
În Franţa, mii de persoane erau blocate, în noaptea de miercuri spre joi, pe aeroporturi, pe străzi sau la locul de muncă, în regiunea pariziană, din cauza ninsorilor puternice, care au provocat blocaje serioase, înaintea formării poleiului. Serviciile de meteorologie au înregistrat, miercuri după-amiaza, la Paris, un strat de zăpadă de 11 centimetri, un nivel record care a fost depăşit doar în 1987. Turnul Eiffel, simbolul capitalei franceze, a fost închis pentru public înainte de prânz. Aceste ninsori au paralizat transporturile în comun şi au condus la închiderea temporară a aeroproturilor pariziene şi la anularea a sute de zboruri. Numeroşi salariaţi au fost surprinşi la locurile de muncă. Aproximativ 1.000 de persoane au fost blocate la Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA), situat pe Platoul Saclay (Essonne, sud). Aproximativ 200 de pensionari, aflaţi în vizită la Val-de-Marne (est) erau găzduiţi, miercuri seara, la Nogent-sur-Marne, pentru a evita să rămână blocaţi. Circa 2.500 de camioane au fost blocate în apropiere de Paris, în diferite zone ale autostrăzilor. Şase departamente din estul ţării erau, de asemenea, menţinute în stare de vigilenţă, din cauza riscurilor unor inundaţii. Deasupra liniei formate de Bordeaux (sud-vest) şi Annecy (est), temperaturile erau, în schimb, deosebit de blânde, aproape ca de primăvară.
68 de persoane au murit în Polonia, începând din luna noiembrie, din cauza frigului şi ninsorilor abundente, a anunţat poliţia. 53 de persoane şi-au pierdut viaţa numai luna aceasta, potrivit autorităţilor. Oficialii au cerut populaţiei să anunţe poliţia atunci când observă afară persoane sub influenţa alcoolului sau fără adăpost sau dacă are informaţii despre bătrâni care nu îşi pot încălzi locuinţele. De asemenea, autorităţile au sfătuit oamenii să plece cu taxiul de la petreceri la care au consumat alcool. Potrivit statisticilor poliţiei, majoritatea victimelor frigului sunt persoane fără adăpost sau bete.