Iarnă normală, înzăpeziţi până peste cap!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Iarnă normală, înzăpeziţi până peste cap!?

Justiție 04 Februarie 2012 / 00:00 511 accesări

„Blestemul iernii” a lovit din nou România, demonstrând, încă o dată, că este nevoie de investiţii serioase şi atunci când vine vorba despre deszăpezire. Din păcate, în ultimii ani, companiile care au încheiat contracte pentru întreţinerea drumurilor naţionale cu autorităţile centrale au ignorat (şi au fost lăsate să ignore) sectorul investiţiilor, pe motiv că, oricum, în ţara noastră iarna durează doar tei luni, iar ninsorile sunt foarte rare. Deşi afirmaţia este adevărată, la fel de adevărat este şi faptul că, de fiecare dată când ninge mai puternic, ţara este paralizată, lucru de neconceput într-un stat care pretinde că face parte din lumea civilizată. În urma codului galben de ninsori şi viscol care a început vineri, la ora 10.00, România a sfârşit prin a avea, din nou, zeci de drumuri naţionale blocate, după ninsori care au durat doar câteva ore.

DRUMURI ÎNCHISE Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa (aflată în subordinea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România), vineri seara erau închise drumurile naţionale (DN) 2A Malu – Slobozia, DN 2C Tovărăşia – Slobozia şi autostrada Soarelui A2, pe tronsonul Lehliu – Cernavodă. De altfel, tronsonul Lehliu – Bucureşti al A2 fusese închis încă de la primele ore ale zilei de către Drumurile Naţionale din capitală. „La nivelul judeţului, acestea sunt singurele drumuri naţionale închise”, au declarat reprezentanţii DRDP. La fel ca la ultima ninsoare, judeţul Constanţa a fost izolat de închiderea drumurilor naţionale de la nivelul capitalei. „De la Bucureşti la Constanţa nu se mai poate circula, sunt închise toate drumurile naţionale care duc către litoral. Recomandăm şoferilor să nu se aventureze la drum în această noapte (noaptea de vineri spre sâmbătă – n.r.)”, au declarat reprezentanţii Info Trafic din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române. La nivel naţional, vineri, la ora închiderii ediţiei, erau închise 28 de drumuri naţionale, printre care şi A2 şi A1 (Bucureşti – Piteşti) şi se circula cu dificultate pe alte 16 drumuri. De asemenea, pe mai multe drumuri au fost impuse restricţii, fiind interzis accesul autovehiculelor care aveau mai mult de 7,5 tone.

TRENURI ANULATE, ŞCOLI ÎNCHISE Şi circulaţia feroviară de călători a fost afectată de condiţiile meteorologice nefavorabile. Un număr de 73 trenuri de călători dintr-un total de 1.947 ale programului zilnic de circulaţie au fost anulate, vineri, din cauza ninsorilor şi a viscolului. Potrivit consilierului CFR Călători Adrian Vlaicu, pasagerii care doresc să renunţe la călătorie pot solicita restituirea contravalorii biletelor de transport, iar cei care vor să-şi continue drumul iar trenul lor a fost anulat pot apela la garniturile rămase în circulaţie fără a plăti diferenţe de preţ dacă au avut bilete achiziţionate la trenuri de rang inferior. În ceea ce priveşte trenurile de marfă, circulaţia acestora se efectuează în funcţie de posibilităţile reţelei de cale ferată, după asigurarea traficului de călători. Din cauza acumulărilor de gheaţă, vineri, la ora 16.10, a fost suspendat traficul naval în portul Midia, urmând să se intervină cu remorchere pentru a se sparge gheaţa. Ninsorile şi viscolul au închis şi sute de şcoli la nivel naţional. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, vineri, la nivel naţional, au fost suspendate cursurile în 373 de unităţi de învăţământ din 29 de judeţe din cauza condiţiilor meteorologie nefavorabile. „În judeţul Constanţa şi-au suspendat activitatea 67 de unităţi de învăţământ şi a fost redus programul la 32 de unităţi de învăţământ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Maria Moga.

IARNĂ NORMALĂ Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat că fenomenele meteo care se înregistrează în aceste zile în România sunt cât se poate de normale şi că nu vor fi nămeţi ca în 1954, cel puţin până duminică, neputându-se spune acum cât va fi, de luni, stratul de zăpadă. Sandu a precizat că, potrivit avertizării cod galben valabilă până duminică seara, la ora 20.00, stratul de zăpadă va fi de 20 de centimetri pentru că aşa sunt prognozate cantităţile de precipitaţii. „Noi dăm avertizarea în momentul în care avem garanţia că se realizează cu probabilitate de 90%. Ce pot să vă spun acum este că până duminică seara nu are cum să se ajungă la asemenea strat de zăpadă, iar de duminică încolo nu ne permitem, în sensul de a nu dezinforma populaţia, să spunem de acum câtă zăpadă va fi”, a declarat directorul general al ANM. El a adăugat că astfel de fenomene meteorologice sunt normale pentru luna februarie şi că o iarnă normală în România presupune trei-patru viscole de genul celor care au fost. „Că în ultimii ani n-au mai fost trei-patru viscole de această intensitate, cred că asta e anormalitatea, dar noi am cam uitat ce-nseamnă iarnă în România. Prin urmare, nu este absolut nimic ieşit din comun. Singura problemă e cu temperaturile mari din timpul zilei, care transformă ninsoarea în ploaie şi care poate deveni periculoasă, din cauza poleiului pe care poate să-l creeze”, a mai spus Ion Sandu.



12