Potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), alimentele se vor scumpi începând cu lunile de iarnă, cele mai multe dintre produse urmând să cunoască majorări de până la 8-10%, excepţie făcând uleiul şi pâinea, care vor avea un preţ cu 15%, respectiv 20-25% mai mare. Aceste scumpiri vin în condiţiile în care oricum produsele alimentare din ţara noastră au preţuri mai mari decât cele din alte ţări, iar puterea de cumpărare este cu mult mai mică. \"Faţă de alte ţări, la noi sunt cu 10-15% mai scumpe laptele, uleiul, zahărul. Carnea este cam la acelaşi nivel, dar calitatea cărnii din ţările UE este mai bună, pe sortimente, la vită, la oaie. Dacă ipotetic, preţurile de la noi sunt la fel ca în alte ţări, trebuie să ne gândim că veniturile sunt de cinci-şase ori, poate chiar şapte ori mai mici\", a precizat liderul FSIA.
SPECULA ŞI EVAZIUNEA SUFOCĂ AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ. Frumosu consideră, de asemenea, că preţurile în creştere pun în pericol investitorii privaţi din industria alimentară, orice scădere a vânzărilor ducând la falimentarea acestora. Cauza situaţiei grele în care se află atât consumatorii, dar şi producătorii, este, în opinia liderului FSIA, lipsa unui cadru legal care să elimine specula şi evaziunea din agricultură. “Agricultura are preţuri mari pentru că există intermediari care au bani şi cumpără cerealele la marginea câmpului. Aceşti oameni nu sunt controlaţi, nu se doreşte lucrul ăsta pentru că ei reprezintă o sursă de sponsorizare a partidelor politice. Iar asociaţiile patronale sunt dezbinate, fiind interesate numai de câştigurile societăţilor pe care le deţin\", a opinat Frumosu.
PRODUSE MAI SLABE CALITATIV. În aceste condiţii, producătorii vor recurge la tot felul de tertipuri, care vor duce la prezenţa pe piaţă a unor alimente mai slabe calitativ. \"Un salam care are în reţetă carne şi slănină va avea mai multă slănină, astfel încât să se păstreze preţul, chiar dacă costul materiei prime e mai mare. Statul ar trebui să intervină. Pe lângă compoziţie, ar trebui trecut pe etichetă şi procentul fiecărei componente. Standardele naţionale cu privire la calitate şi compoziţie sunt încă valabile, dar organismele statului nu îşi fac treaba cum trebuie\", a precizat Dragoş Frumosu.
POSIBILE SOLUŢII PENTRU INDUSTRIA ALIMENTARĂ. Din punctul său de vedere, taxarea inversă la alimente, închiderea hipermaketurilor o zi pe săptămână şi realizarea de cooperative agricole ar fi câteva soluţii pentru revitalizarea industriei alimentare româneşti. El a adăugat că o altă soluţie ar fi o grevă fiscală, care ar putea schimba actualii guvernanţi. \"Am îndemnat patronatele să facă o grevă fiscală, o metodă care ar bloca sistemul fiscal şi poate ar duce la schimbarea acestor guvernanţi, care nu au adus decât creşteri de preţuri şi scăderi de venituri\", a încheiat preşedintele FSIA.