În timp ce declaraţiile angajaţilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România sunt liniştitoare… - “circulaţia pe drumurile naţionale aflate în administrarea companiei se desfăşoară în condiţii de iarnă, s-a acţionat prompt şi se acţionează în continuare cu autoutilaje şi material antiderapant”...
... Realitatea din teren este alta - pe A2 şoferii mai au o singură bandă, cealaltă aparţinând zăpezii, şanţurile de pe autostradă au devenit gazde pentru maşini, şoferii plătesc camere la moteluri pe la Drajna sau Feteşti pentru că nu pot înfrunta „condiţiile de iarnă”, parapeţii de milioane de euro împotriva zăpezii sunt invizibili etc.
Şi dacă în judeţ situaţia este sub control, pe drumurile naţionale iarna şi-a intrat, fără probleme, în drepturi! Până la închiderea ediţiei, pe Autostrada Soarelui, opt autoturisme derapaseră din cauza viscolului şi a stratului gros de zăpadă şi gheaţă şi zăceau în şanţuri fără ca cineva să se preocupe de soarta lor! Unii şoferi, mai prevăzători, au ieşit de pe autostradă la Feteşti sau Drajna şi aşteaptă acolo îmbunătăţirea condiţiilor de trafic! Cum este posibil ca iarnă să ne prindă, din nou, nepregătiţi? La această întrebare nu pot răspunde decât angajaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în cuvinte simple de genul „circulaţia pe drumurile naţionale aflate în administrarea companiei se desfăşoară în condiţii de iarnă” şi cifre nesemnificative pentru cei blocaţi în zăpadă: \"Carosabilul este parţial umed în majoritatea zonelor ţării. CNADNR acţionează pe întreaga reţea rutieră din administrare, astfel că până în prezent s-a intervenit cu 457 de autoutilaje şi s-au împrăştiat 3.367 tone material antiderapant\", se arată în comunicatul CNADNR. Astfel, potrivit reprezentanţilor Companiei, mai multe drumuri naţionale din judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Hunedoara, Covasna, Harghita, Maramureş, Cluj şi Caraş-Severin sunt acoperite de un strat subţire de zăpadă, dar nu sunt artere blocate sau înzăpezite, iar pe DN 39 Constanţa-Mangalia este polei. În judeţul Constanţa, menţionează aceeaşi Companie, s-a acţionat cu 19 autoutilaje şi s-au consumat 233 de tone de material antiderapant! Pe A2 Drajna, s-a acţionat cu 14 autoutilaje şi s-au consumat 143 de tone de material antiderapant. \"S-a intervenit pe toate drumurile naţionale din sudul României, a început să ningă, dar nu este zăpadă abundentă. Unităţile noastre au intervenit prompt. 457 de auto utilaje şi 1.300 de tone de materiale antiderapant au fost împrăştiate\", a declarat Liviu Costache, directorul general al CNADR. Faptul că realitatea din teren nu are nicio legătură cu declaraţiile reprezentanţilor CNADNR nu mai este nicio noutate! Să mai comentăm?
PE AEROPORT, FĂRĂ PROBLEME. „Nu au fost înregistrate probleme. A fost o singură întârziere, o cursă a companiei Carpatair, din Timişoara, care şi-a întârziat plecarea cu două ore pentru a aştepta sosirea conexiunilor din Europa”, a declarat specialistul în relaţii publice din cadrul Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu, Elena Vîţă.
Ninsoare şi viscol
Meteorologii anunţă că vremea se va înrăutăţi în sudul ţării, până miercuri urmând să ningă şi să viscolească, iar pe litoral va apărea poleiul. \"În intervalul 3 ianuarie, ora 8.00 - 5 ianuarie, ora 4.00, ninge în Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi sudul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură\", se arată într-o informare a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Meteorologii precizează că, în sud-estul ţării şi la munte, vântul va avea intensificări, viscolind temporar zăpada, mai ales în Dobrogea. De asemenea, pe litoral, la începutul intervalului vor fi condiţii de precipitaţii mixte şi polei, se mai arată în informarea ANM. De miercuri, precipitaţiile se vor opri, dar temperaturile vor scădea semnificativ. Marţi, maxima zilei nu va depăşi 1 grad Celsius, iar noaptea termometrele vor coborî până la –9 grade Celsius.