STARE DE URGENTĂ Europa rămâne în mare parte paralizată din cauza gerului şi a ninsorii, care s-au soldat în ultimele zile cu peste 300 de morţi pe întreg continentul şi au oferit imagini mai puţin obişnuite cu oraşe din sudul continentului acoperite de zăpadă. Ucraina şi Polonia sunt cele mai afectate, cu cel mai mare număr de victime. În Bulgaria, cea mai săracă ţară a UE şi unde mai multe regiuni se aflau ieri în stare de alertă, gerul a ucis cel puţin 16 persoane, în mare parte oameni din mediul rural îngheţaţi pe drumuri sau în casele fără încălzire, iar Dunărea a îngheţat în proporţie de 60%. Guvernul de la Sofia a decis închiderea a patru puncte de trecere a frontierei cu România începând de ieri, de la ora 18.00, ca urmare a codului portocaliu emis pentru sudul şi sud-estul României. Bilanţul deceselor provocate de valul de frig în alte ţări ale Europei este următorul: 15 în Lituania, zece în Letonia, şase în Cehia, patru în Austria, două în Croaţia, două în Grecia şi câte una în Slovacia, Muntenegru şi Fosta Iugoslavie a Macedoniei.
În Finlanda, termometrele au arătat temperaturi de -40 de grade Celsius pe timpul nopţii, în timp ce combinaţia de polei, furtuni de zăpadă cu vânt arctic a provocat ciocnirea a 200 de maşini în apropierea capitalei Helsinki. Frigul nu a împiedicat totuşi funcţionarea normală a aeroporturilor, echipate pentru temperaturi scăzute, şi nu i-a ţinut în case nici pe electori care au votat în alegerile prezidenţiale. În Rusia, peste 12.000 de persoane au rămas fără căldură într-un mic oraş din apropiere de Sankt-Petersburg, unde temperaturile au scăzut ieri până la -23 de grade Celsius. În vestul continentului, bilanţul victimelor nu este atât de ridicat, însă paralizarea traficului este pe alocuri mai mare din cauza condiţiilor mai puţin obişnuite.
VICTIME DE ORIGINE ROMÂNĂ În Italia, intemperiile au ridicat bilanţul victimelor la şapte, în timp ce Roma era paralizată, iar în mai multe oraşe locuitorii au luat cu asalt magazinele pentru a-şi face provizii. În timp ce armata a fost solicitată pentru a încerca să deszăpezească oraşele, sute de persoane au petrecut încă o noapte blocate în trenuri, iar politicienii au început să se învinuiască pentru reacţiile necorespunzătoare pe această vreme neobişnuită. Printre victime se numără şi doi cetăţeni români care au murit în accidente rutiere produse în nordul Italiei. Un român de 24 de ani a murit, ieri, într-un accident rutier produs în regiunea Aosta. Tânărul a pierdut controlul volanului şi a intrat cu maşina în parapetul metalic de pe marginea şoselei, în zona Gran San Bernardo. Totodată, un adolescent român de 19 ani a murit în cursul nopţii la Florenţa, maşina în care se afla alături de alţi trei tineri derapând şi căzând într-un râu, de la înălţimea de zece metri. Accidentele au avut loc în condiţii de polei şi ninsoare.
În Germania, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cea mai geroasă, cu temperaturi variind între -9 grade Celsius şi -20 grade Celsius, Marea Nordului fiind parţial îngheţată. În Franţa, frigul puternic persista în întreaga ţară. Circa trei sferturi din ţară se afla în stare de alertă din cauza gerului şi/sau a zăpezii şi a ploii îngheţate. Cu straturi de zăpadă aşteptate a ajunge între cinci şi zece centimetri şi cu temperaturi care nu depăşesc -3 grade Celsius, autorităţile au făcut apel la vigilenţă sporită din partea şoferilor şi a persoanelor vulnerabile. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în Franţa în urma frigului. Spania înregistrează minus 13 grade Celsius, iar Catalunia este sub zăpadă, ca şi insulele Baleare. Şi Marea Britanie se afla în stare de alertă, stratul de zăpadă atingând 16 centimetri la Suffolk, în estul Angliei. Zeci de TIR-uri şi autoturisme au rămas blocate pe autostrada M40, între High Wycombe şi Stokenchurch. Pe autostrada M4, în apropiere de Londra, traficul s-a desfăşurat doar pe câte o bandă, pe fiecare sens, înregistrându-se numeroase blocaje. Aeroportul Heathrow din Londra, cel mai important din Europa, şi-a anulat aproape o treime din zborurile prevăzute.