Iarna vrajbei ouălor noastre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
1 leu, prea mult!

Iarna vrajbei ouălor noastre

Economie 23 Noiembrie 2017 / 16:19 1151 accesări

Consiliul Concurenței a demarat o anchetă, pentru a înțelege de ce se scumpesc ouăle, untul și alte alimente

Consiliul Concurenței a demarat o anchetă, pentru a înțelege de ce se scumpesc ouăle, untul și alte alimente

Președintele Romalimenta, Sorin Minea: „E o criză a oului în Europa. Ce contează dacă eu produc oul cu 36 bani. Dacă piața acceptă să i-l vând cu un leu, asta fac, pentru că așa se trăiește“

Președintele Romalimenta, Sorin Minea: „E o criză a oului în Europa. Ce contează dacă eu produc oul cu 36 bani. Dacă piața acceptă să i-l vând cu un leu, asta fac, pentru că așa se trăiește“

ȘI DĂ-I, ȘI LUPTĂ Fiecare are stilul său, însă importante sunt colaborarea și seriozitatea, astfel încât consumatorii români să beneficieze de cele mai bune prețuri, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței (CC), Bogdan Chirițoiu, la o zi după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că șeful CC ar trebui să dea explicații Guvernului pentru afirmațiile potrivit cărora deficitul bugetar poate fi o cauză a scumpirii alimentelor. „Astăzi, în România, fermierul produce un ou cu 36 de bani. Îl scoate la poarta fermei sigilat, ambalat, etichetat, îl și transportă în piață, îl duce pe raft, și aici, deodată, prețul ajunge la un leu, ceea ce, din punctul nostru de vedere, nu este justificat“, a punctat Daea. În replică, Chirițoiu a punctat că scumpirea cu 50%, cum se observă la ouă și unt, nu poate fi pusă cu totul pe seama deficitului și deprecierii cursului, și, tocmai din această cauză a fost demarată o analiză a Consiliului Concurenței - „Aceste elemente există, ele generează o creștere moderată a prețului, iar saltul cu 3% din octombrie 2017, față de anul trecut (o creștere moderată), se leagă de aceste variabile macroeconomice. Creșterea mare la ouă nu are legătură. Vedem evoluțiile internaționale, așa ceva se se întâmplă și în alte țări din UE. Nu excludem faptul că pot fi comportamente incorecte, ilegale ale unor actori din România, iar dacă le vom identifica, le vom sancționa“.

AȘA SE TRĂIEȘTE În joc au intrat și marii retaileri, care au anunțat că vor da un răspuns cât de curând în scandalul scumpirii ouălor. „Că ouăle costă 36 bani... habar nu am, dar toți știm că polonezii și-au închis nenumărate ferme din cauza salmonelei, toți știm că am avut o problemă cu substanța aceea și că s-au oprit ouă la graniță. Și toți știm că a fost o criză a oului în piața europeană. Dacă eu aș fi fost producător de profil și nu aș fi închis, ce făceam? Nu aș fi încercat să îmi scot și eu banii în perioada asta? Contează că produc la 36 bani? Acceptă piața să îl vând la un leu, la un leu îl vând, domnule! Încerc să scot niște bani, pentru că așa se trăiește“, a spus președintele Romalimenta, Sorin Minea. De asemenea, Minea a precizat că untul vândut în România s-a scumpit cu 11%, în condițiile în care în Europa s-a scumpit cu 40%, iar țara noastră produce între 40 - 45% din necesar, restul fiind importat ca unt vrac pe care îl ambalează și îl vând jucătorii autohtoni. Și fermierii solicită intervenția autorităților, în contextul în care ei spun că își vând producția mai ieftin decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu prețuri mult mai mari.



12