ICCJ a pus capăt războiului dintre avocați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lumea avocaților

ICCJ a pus capăt războiului dintre avocați

Justiție 23 Septembrie 2015 / 11:43 1023 accesări

Războiul din lumea avocaților a luat sfârșit după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis recursul în interesul legii promovat de procurorul general al României, Tiberiu Nițu, în scandalul barourilor paralele. Completul condus de vicepreședintele ICCJ, Ionuț Matei, a hotărât că „Fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, prevăzută de art. 348 Cod Penal”.

CONFUZIILE AU LUAT SFÂRȘIT Decizia a adus liniștea în lumea juridică după numeroasele confuzii care au apărut în instanțele judecătorești cu privire la calitatea de apărător a avocaților din baroul paralel al lui Bota. Deși părea că justiția ar recunoaște ca făcând parte din profesie și pe cei din Uniunea Națională a Barourilor - Bota, recursul admis a căzut ca o bombă peste „avocații paraleli”. În ultima perioadă, Bota și colegii lui au încercat să aducă în lumină pozitivă practicarea avocaturii în barouri paralele, prin numeroasele sesizări făcute la Avocatul Poporului şi chiar printr-o manifestație în fața Palatului Cotroceni.

FLOREA CULEGE LAURII VICTORIEI Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, avocatul Gheorghe Florea, precizează într-un comunicat postat pe site-ul UNBR că hotărârea ICCJ stabilește faptul că exercitarea profesiei de avocat în România se poate face numai de avocații înscriși în entitățile care constituie forme de organizare profesională recunoscute de Legea 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, respectiv barourile care fac parte din UNBR, înființată și organizată prin lege. În opinia lui Florea, decizia ICCJ pune capăt unei practici neunitare care a adus grave prejudicii intereselor persoanelor implicate în litigii și au avut nevoie de un avocat, fiind induse în eroare.



12