Icoană făcătoare de minuni, la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unii s-au rugat pentru sănătate, alții să treacă examenele

Icoană făcătoare de minuni, la Constanța

Eveniment 09 Februarie 2015 / 00:00 4379 accesări

Credincioşii din întreg judeţul Constanța au venit, în aceste zile, la Biserica „Sfântul Haralambie“ (zona Boema, cartierul Tomis Nord), cu speranţa că icoana Maicii Domnului „Odighitria”, adusă de la mănăstirea Baytali, din Ucraina, încă de vineri, 6 februarie, recunoscută pentru minunile pe care le-a înfăptuit, le va asculta rugăciunile. Au fost în special oameni cu probleme de sănătate, dar și persoane care au vrut să găsească alinare, pace, înțelegere sau pur și simplu pentru a se regăsi. Sunt bolnavi care s-au rugat și au spus că s-au însănătoșit. Oamenii au aşteptat ore întregi pentru a se putea ruga în fața icoanei. ”Am venit cu mari speranțe, să ne ierte păcatele şi pentru sănătate, pentru copii și nepoți, dar și pentru toți tinerii. Eu chiar cred în puterile ei, pentru că atunci când m-am închinat la icoană am simțit ceva special, un har”, a spus Valerica, o constănțeancă de 65 de ani. Dacă unii s-au rugat pentru sănătate, alții, studenți, au sperat că icoana îi va ajuta să treacă examenele. ”Am venit să mă rog pentru sănătate, dar și pentru facultate, să mă ajute să iau examenele cu bine”, a spus o tânără.

POVESTEA ICOANEI FĂCĂTOARE DE MINUNI Icoana Maicii Domnului „Odighitria” este unică și are o poveste aparte. Înfiinţată în jurul anului 1700, mănăstirea Baytali (denumirea vine de la satul ucrainean Baytali, situat la 200 km de Odesa), ce adăpostea peste 300 de călugări, nu a scăpat de cruzimea otomană, care a dus la nimicirea ei. Din acea perioadă a rămas însă icoana Maicii Domnului „Odighitria“, salvată în chip miraculos de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioşi timp de două secole. Din chipul Maicii Domnului se mai puteau vedea doar ochii, restul picturii fiind înnegrit de trecerea timpului. Încercarea de restaurare cu ajutorul unui pictor a eşuat. Prima minune săvârşită, după întoarcerea la mănăstirea Baytali a icoanei, a fost aceea că, fără intervenţia mâinii omeneşti, culorile au devenit din nou vizibile. Se spune că acestea au apărut prin voie dumnezeiască. De atunci, se crede că icoana face minuni și ajută în necazuri şi boli. ”Icoana se numește Maica Domnului Călăuzitoare, pentru că are mâna îndreptată spre Mântuitor, și ne arată că aceasta este calea. Minunile care s-au săvârșit sunt nenumărate. O minune care ne-a impresionat pe noi este aceea care s-a întâmplat într-un sat sărăcăcios din Ucraina. Icoana Maicii Domnului a fost dusă în pelerinaj acolo. A venit și o fată care nu putea să meargă din cauza unui accident și l-a rugat pe preotul bisericii să o încuie în biserică până dimineață, să se roage. Dimineața, fata era în picioare, putea să meargă. Acum la icoană, în partea stângă, se află mătania cu care fata s-a rugat. Mai sunt și alte bijuterii lăsate de oameni care s-au vindecat”, a explicat preotul paroh al Bisericii „Sf. Haralambie“, părintele Ciprian Stanca.

ICOANA, PÂNĂ MIERCURI Obiectul de cult va rămâne la biserica din Constața până miercuri, 11 februarie. Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea hramului acestui lăcaş de cult, Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, prăznuit de Biserica Ortodoxă la 10 februarie. Mâine, cu ocazia hramului bisericii, va avea loc o slujbă la care vor participa Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și Superior al Catedralei „Alexandr Nvinski“ din Sofia, precum și Înaltpreasfințitul Meletie de Cernăuți și Bucovina. Credincioșii se vor putea ruga la icoana Maicii Domnului, dar și la moaștele Sf. Haralambie, Sf. Dimitrie (noul Martir) și Sf. Gheorghe, care se află tot în Biserica „Sf. Haralambie“.



12