Icoane și ouă încondeiate, la Muzeul de Artă Populară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Icoane și ouă încondeiate, la Muzeul de Artă Populară

Cultură 02 Aprilie 2018 / 17:57 1110 accesări

Muzeul de Artă Populară Constanța întâmpină sărbătoarea Învierii Domnului cu icoane țărănești pictate pe sticlă, cu tematică pascală, dar și cu o expoziție de ouă încondeiate din Bucovina. Icoanele pe sticlă, pictate în secolul al XIX-lea, în marile centre transilvănene de la Nicula, Gherla, Șcheii Brașovului, Mărginimea Sibiului, Maierii Albei Iulia, Valea Sebeşului, Făgăraș și Țara Oltului, redau scene importante din Săptămâna Patimilor, precum Cina cea de Taină, prohodirea Domnului sau punerea în mormânt, dar și momentul Învierii Sale. Iisus Vița-de-Vie este o altă temă care se regăsește în icoanele țărănești transilvănene, evocând taina Sfintei Împărtășanii, instituită la Cina cea de Taină.

O altă temă frecvent întâlnită în icoanele transilvănene pictate pe sticlă este Maica Domnului Jalnică sau Maica Domnului Îndurerată, îmbrăcată în veșminte de doliu, cu mâinile împreunate a rugăciune, privind cu nesfârșită tristețe spre crucea pe care este răstignit Fiul său, Iisus Hristos.

În vecinătatea icoanelor pe sticlă se află două vitrine cu ouă încondeiate din Bucovina, cu culori vii și ornamente complexe, o dovadă de necontestat a măiestriei artei populare. Meșteșugul încondeierii ouălor este o complexă practică rezervată femeilor în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Încondeierea se realiza cu ceară fierbinte, aplicată cu un instrument tradițional numit chișiță, și prin scufundarea succesivă în culori extrase din plante. Printre ornamentele frecvent întâlnite pe ouăle încondeiate se numără Crucea Paștelui, alături de o multitudine de alte motive religioase, florale, fitomorfe și geometrice. În expoziția Muzeului de Artă Populară Constanța sunt prezentate inclusiv etapele încondeierii ouălor cu chișița.



12