Retragerea forțelor militare ruse din Transnistria este o 'provocare' din partea Ucrainei, iar Kievul nu este împuternicit să ia asemenea decizii, a declarat vineri pentru TASS ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Grigori Karasin.
'Aceasta este o provocare. Partea ucraineană nu este împuternicită să ia asemenea decizii', a declarat Karasin.
Potrivit lui Karasin, trupele ruse se află în Transnistria 'în baza unor acorduri internaționale' și vor continua să se afle aici 'până când va fi necesar pentru menținerea liniștii'.
Diplomatul rus a atenționat că astfel de 'informații care apar în mass-media nu fac decât să dăuneze situației din Republica Moldova și inclusiv în Ucraina'.
Înaintea sa, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant special al președintelui Vladimir Putin pentru relația cu Transnistria, a ironizat faptul că nici Chișinăul și nici Kievul — atunci când au ridicat problema retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană — nu s-au consultat nici cu Moscova, nici cu Tiraspolul. 'Sună de parcă Hondurasul ar fi promis Guatemalei să o ajute în retragerea trupelor SUA din Coreea', a scris Rogozin pe contul sau de Twitter.
Ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, anunța la sfârșitul lunii octombrie că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere un coridor pentru retragerea armamentului și militarilor ruși care staționează ilegal în regiunea transnistreană. Într-un interviu pentru Publika TV, Șalaru preciza că acest coridor poate fi realizat pe cale terestră, prin traversarea teritoriului ucrainean, sau pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, și chiar pe cale maritimă, prin portul Giurgiulești.
În regiunea separatistă transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940 în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. Cobasna se află permanent pe lista de "alarme roșii" ale OSCE. În depozit se află armamentul fostei armate a 14-a rusești, dar și arme care au aparținut fostei Republici Democrate Germane (RDG) și fostei Cehoslovacii.