Ieftin şi bun... de vizitat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ieftin şi bun... de vizitat

Monden 19 Iunie 2014 / 00:00 679 accesări

Capitala Vietnamului, Hanoi, este oraşul cel mai ieftin de vizitat în această vară, indică un studiu realizat de cunoscutul site de călătorii TripAdvisor. Două persoane vor plăti pentru o noapte în capitala Vietnamului 91,70 lire sterline, precizează site-ul de călătorii. Prin comparaţie, Londra s-a impus drept cel mai scump oraş pentru turişti, devansând Oslo, cu 311,80 de lire pentru o noapte de cazare. Studiul anual TripIndex Cities a comparat costul unei seri în oraş şi al unei nopţi de cazare în 48 de oraşe turistice. Pentru a determina ce locaţii ar putea fi considerate cele mai ieftine, studiul a calculat costurile tipice pentru două persoane care se bucură de un cocktail la un hotel de cinci stele, iau cina în oraş, folosesc de două ori taxiul şi se cazează o noapte la un hotel de patru stele, între lunile iunie şi august.

Staţiunea Cancun din Mexic este cea mai accesibilă pentru băuturi, în condiţiile în care două cocktailuri vodka martini costă, în medie, 2,02 lire, prin comparaţie cu Parisul, unde aceeaşi consumaţie poate costa de 15 ori mai mult. În ceea ce priveşte masa, rezultatele arată că o cină în Hanoi pentru două persoane ar costa, în medie, 20,49 lire, în timp ce, la Stockholm, aceasta este de cinci ori mai scumpă, în medie 102,57 lire. Primele zece oraşe cele mai ieftine pentru a fi vizitate sunt Hanoi (Vietnam), Jakarta (Indonezia), Sharm el Sheikh (Egipt), Bangkok (Thailanda), Sofia (Bulgaria), Cape Town (Africa de Sud), Mumbai (India), Kuala Lumpur (Malaezia), Praga (Cehia) şi Budapesta (Ungaria).

Turismul nu are întotdeauna efecte pozitive. Oameni de ştiinţă australieni au atras atenţia asupra ameninţării pe care o reprezintă creşterea numărului de turişti asupra fragilului echilibru ecologic al Antarcticii şi au cerut o mai bună protecţie a continentului îngheţat. De la mai puţin de 5.000 în 1990, numărul turiştilor în această zonă a ajuns acum la aproximativ 40.000 pe an, potrivit cifrelor comunicate de sectorul turismului. Majoritatea vizitatorilor se duc în zonele neacoperite de gheaţă, care reprezintă mai puţin de 1% din suprafaţa Antarcticii. Această regiune de la Polul Sud găzduieşte, pe de altă parte, un număr tot mai mare de centre de cercetare, care necesită drumuri, depozite de carburanţi şi alte căi de acces. În zonele care nu sunt acoperite permanent de gheaţă trăieşte majoritatea faunei şi a florei de pe continent. Acestea se numără, însă, printre cele mai puţin protejate de pe întreaga planetă, susţine un studiu al Programului de Cercetare pentru Mediul Înconjurător Naţional (NERP), finanţat de Canberra şi de Divizia australiană a Antarcticii.

Ca urmare a slabei diversităţi a speciilor pe continentul de gheaţă, ecosistemul său este deosebit de vulnerabil la invazia speciilor străine care pot fi aduse de activitatea umană, a explicat Steven Chown, de la Universitatea Monash din Melbourne, care a participat la studiu. ”Plante şi animale, mai ales ierburi şi insecte, au fost aduse în Antarctica în mod involuntar”, a explicat acesta.

Taguri articol


12