Ieftinirea medicamentelor, tergiversată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ieftinirea medicamentelor, tergiversată

Eveniment 27 Octombrie 2007 / 00:00 520 accesări

Toţi cei care lucrează în sistemul sanitar, dar şi pacienţii s-au obişnuit ca ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să nu îşi respecte promisiunile, aşa că o nouă făgăduinţă încălcată nu mai miră pe nimeni. Ministrul de resort ezită să ieftinească medicamentele de la 1 noiembrie. „Mi-e greu să spun dacă vom reuşi să ieftinim medicamentele de la 1 noiembrie, aşa cum am promis, pentru că distribuitorii de medicamente şi producătorii nu vor şi au o pîrghie de şantaj foarte importantă, aceea că ar putea opri producţia şi distribuţia, de aceea preferăm să continuăm negocierile”, a declarat ministrul Sănătăţii. În cazul în care industria farmaceutică ar lua o astfel de decizie de blocare a distribuţiei şi producţiei, susţine Nicolăescu, singurii care ar avea de suferit ar fi bolnavii. În data de 24 august, ministrul Nicolăescu anunţa că va da detalii după data de 1 octombrie, cînd se vor recalcula preţurile la medicamente, despre felul în care decizia de ieftinire cu o medie de 15% la raft, de la 1 noiembrie, ar afecta puterea de cumpărare a românilor şi a avertizat că s-ar putea ca unele preţuri chiar să crească. Un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii octombrie prelungeşte însă valabilitatea preţurilor pentru distribuţia en gros de medicamente pînă la data de 31 octombrie.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, susţine că este greu ca furnizorii de medicamente să poată să susţină 15% din preţurile medicamentelor. „Această reducere a preţurilor la medicamente ar trebui susţinută din fondurile statului şi să se facă prin reducerea TVA-ului, pentru că, în caz contrar, vor exista consecinţe negative şi pentru cetăţeni deoarece la raft nu vor mai exista medicamente”, a precizat Lupuleasa, explicînd că distribuitorii vor prefera să vîndă medicamentele în alte ţări care au preţuri mai mari. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), dr. Adrian Careţu, explica în luna august, imediat după ce Nicolăescu şi-a anunţat intenţia de ieftinire a medicamentelor, că dacă ordinul ce trebuia aprobat în data de 1 septembrie, ar intra în vigoare, vor exista medicamente la care preţul va creşte, iar altele la care preţul va scădea, şi doar la modul general, medicamentele se vor ieftini cu 15%, începînd cu 1 noiembrie. „Bolnavii trebuie să ştie că dacă acum îşi cumpără aspirina cu un preţ, din noiembrie nu e obligatoriu să o cumpere la un preţ cu 15% mai mic”, a spus Careţu. Şeful ARPIM a subliniat că producătorii de medicamente sînt cei care vor suporta cel mai mare procent din scăderea cu 15% a preţului la medicamente începînd cu data de 1 noiembrie, dacă decizia va intra în vigoare. „Am făcut acest efort pentru a creşte accesul bolnavilor la medicamente, dar aşteptăm ca şi autorităţile să facă un efort similar şi să crească procentul de compensare a medicamentelor sau fondurile pentru compensarea acestora\", a spus Careţu.

Anca GHIORGHIU

Ex vb: Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu: “Mi-e greu să spun dacă vom reuşi să ieftinim medicamentele de la 1 noiembrie, aşa cum am promis, pentru că distribuitorii de medicamente şi producătorii nu vor şi au o pîrghie de şantaj foarte importantă, aceea că ar putea opri producţia şi distribuţia; de aceea, preferăm să continuăm negocierile”



12