● Precipitaţii mai abundente ● Un studiu realizat de National Wildlife Federation din SUA prezintă felul în care încălzirea globală este asociată cu o creştere consistentă a precipitaţiilor, inclusiv a căderilor masive de zăpadă, precum cele care au blocat complet vestul Europei sau capitala americană, Washington D.C., în luna decembrie. Şi în regiunea Marilor Lacuri se înregistrează căderi de zăpadă mai mari ca de obicei, deoarece, în timpul iernilor mai calde, lacurile nu mai îngheaţă sau îngheaţă mai târziu, iar evaporarea produsă la suprafaţa acestora încarcă atmosfera cu umezeală. Astfel, condiţiile meteorologice extreme din această iarnă reprezintă un indicator al felului în care încălzirea globală a întrerupt vechile tipare climatice de pe Terra.
● Scepticism ● În ciuda unor date ştiinţifice evidente, cetăţenii americani sunt tot mai sceptici în ceea ce priveşte fenomenul încălzirii globale. Această neîncredere a populaţiei americane apare într-un context politic deosebit de tensionat, preşedintele Obama şi aliaţii săi din Congres dorind să adopte o legislaţie care să conducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar şi la o revitalizare a rezervelor de energie ale naţiunii americane. Oamenii trebuie să înţeleagă însă cât mai repede necesitatea reducerii emisiilor de dioxid de carbon, deoarece acest gaz rămâne în atmosferă timp de multe secole. Un raport ONU, publicat în urmă cu o săptămână, a relevat faptul că 2009 a fost al doilea cel mai fierbinte an din istoria înregistrărilor meteorologice, iar două noi sondaje de opinie efectuate în această săptămână au confirmat tendinţa reliefată, în premieră, toamna trecută: cu cât administraţia de la Washington se concentrează asupra problemelor generate de încălzirea globală, cu atât populaţia americană crede tot mai puţin în acest fenomen.
● Riscuri viitoare ● Modificările climatice ar putea tripla riscul de incendii în anumite zone ale Australiei, a avertizat organizaţia Greenpeace, după un an de la producerea unor incendii devastatoare soldate cu 173 de morţi. Potrivit organizaţiei ecologiste, dacă prevederile Protocolului de la Kyoto nu vor fi continuate printr-un nou tratat pentru limitarea încălzirii globale, riscul de incendii de mare amploare în regiunile secetoase din sud-estul Australiei se va multiplica de trei ori până în 2050. Frecvenţa riscului de incendii catastrofale ar putea să se multiplice şi până de zece ori la Melburne, iar numărul de zile în care este strict interzsă aprinderea focului s-ar putea tripla la Sydney, Adelaide şi Canberra, până în 2050, a anunţat Greenpeace, într-un raport intitulat „Riscuri viitoare”. Potrivit raportului organizaţiei, temperatura în Australia a crescut în medie cu 0,9 grade Celsius din 1950, creşterea cea mai semnificativă fiind înregistrată în estul ţării, însoţită de o diminuare netă a precipitaţiilor.