Iertarea păcatelor, acum și în variantă online

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru internauți

Iertarea păcatelor, acum și în variantă online

• Unii creștini aleg spovedania la preot în locul cabinetului psihologic
Eveniment 22 Decembrie 2014 / 00:00 3470 accesări

Crăciunul nu înseamnă doar mese festive, împodobirea bradului și goana după cadouri pentru cei dragi. Credincioșii trebuie să fie pregătiți deopotrivă pentru a primi în suflete miracolul Nașterii Domnului. Iar cum au rămas patru zile până la Crăciun, tot mai mulți creștini merg în această perioadă la biserică pentru a se spovedi și a-și mărturisi păcatele. Ioana are 46 de ani și a fost într-una din zilele trecute la Catedrala Ortodoxă „Sf. Petru și Pavel“ din Constanța pentru a primi taina spovedaniei. ”Înainte nu prea aveam încredere. Într-un timp am avut probleme personale. De ceva timp, Dumnezeu mi-a dat un duhovnic minunat şi am început să mă spovedesc mai des. Vin la el de fiecare dată când am probleme, iar sfaturile lui mă fac să mă simt mai liniștită și împăcată cu mine însumi”, a mărturisit femeia. La fel ca și în cabinetul unui psiholog, prin spovedanie se pune accent pe descoperirea stărilor sufletești ale omului. Duhovnicul încearcă să îl ajute pe creștin să descopere cauzele care conduc la săvârșirea păcatelor. ”Prin Taina Spovedaniei se aplică o terapie preventivă. Mai mult, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la cabinetul psihologului, cel care vine să se spovedească primește și iertarea păcatelor și, implicit, este așezat în starea de filiație divină, recăpătându-și demnitatea de copil al lui Dumnezeu. Totodată, în Taina Spovedaniei nu primești numai iertarea, ci și puterea ca din acel moment să treci peste momentele grele și să îți îndrepți viața cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus preotul care slujește la Catedrala Ortodoxă „Sf. Petru și Pavel“, părintele Vlad Maxim.

SPOVEDANIA POATE ÎNLOCUI PSIHOTERAPIA? Unii psihoterapeuți sunt deschiși să coopereze cu clericii, numind spovedania psihoterapie ortodoxă. Este și cazul psihologului clinician Iuliana Fülas, care, nu de puține ori, i-a trimis pe bolnavii care vin la cabinetul ei la lăcașe de cult pentru a se vindeca. ”Este foarte importantă comuniunea omului cu Dumnezeu. Psihoterapia ortodoxă are ca scop vindecarea omului și îndreptarea lui către Dumnezeu”, a precizat psihologul.

CÂND ESTE BINE SĂ NE SPOVEDIM Chiar dacă acum, în Postul Crăciunului, toată lumea se înghesuie să se spovedească, preoții spun că ne putem mărturisi păcatele oricând în afara posturilor. Tot ce trebuie să facem este să ținem post măcar miercurea și vinerea. ”Se obișnuiește ca, înainte de a veni la spovedanie, creștinul să își facă în primul rând un proces de conștiință, o introspecție lăuntrică, în care să își analizeze viața și să își consemneze, fie pe o foaie de hârtie, fie în minte, păcatele. El trebuie să urmeze o rânduială de rugăciuni și să vină cu o atitudine potrivită să își deschidă sufletul”, a spus preotul Maxim.

CUM ȚI SE IARTĂ PĂCATELE CU UN SINGUR CLICK Internetul este prezent în toate mediile, iar mai nou a invadat chiar şi spaţiul sacru al spovedaniei. În mediul virtual au apărut tot mai multe site-uri, unde, sub forma unor comentarii, oricine își poate mărturisi păcatele. Credincioşii primesc răspunsurile din partea unui preot blogger, tot printr-un comentariu. Chiar dacă așa-zisul duhovnic nu se va afla față în față cu enoriașii, el promite să facă dea sfaturi și răspunsuri la problemele tuturor. Iar dacă vreți totuși să vă spovediți faţă în faţă, însă nu doriți să părăsiți confortul propriei locuințe, așa-zisa față bisericească s-a gândit la toate. Așa că aveți nevoie, bineînțeles, de o cameră web și de conexiune bună la internet, deoarece urmează să îi trimiteți un mail pentru a stabili detaliile convorbirii. Tot cel care se recomandă drept un slujitor al Domnului promite să vă ușureze sufletul de păcate și printr-o aplicație smartphone. ”Întrucât tehnologia evoluează foarte repede, prin mila Domnului trebuie și noi să ne adaptăm la această înnoire. Mai mulți credincioși ne-au semnalat că umilul nostru blog, cu toate că se vede foarte bine pe un dispozitiv smartphone, nu are totuși în această variantă toate butoanele active pentru linkurile din meniu. Am hotărât să facem astfel ca opțiunea să fie ușor de găsit și folosit și în varianta pentru telefoanele android sau de alt tip”, este anunțul postat pe un blog. Metoda nu e condamnată, dar nici acceptată cu brațele deschise de către Biserica Ortodoxă. Creștinul care se spovedește în afara unui lăcaș de cult nu primește iertarea păcatelor, este de părere preotul Maxim Vlad. ”Spovedania nu poate fi dată pe internet. Online poate fi dată cel mult o îndrumare, o consiliere spirituală sau un sfat duhovnicesc”, a precizat el. Potrivit canoanelor bisericii, dezlegarea păcatelor este însoțită doar de gestul binecuvântării preotului, care se face prin însemnarea cu Sfânta Cruce a capului credinciosului. În acest moment se spune că Duhul Sfânt se pogoară asupra celui care se mărturisește.

Taguri articol


12