Iese Grecia din UE?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi i se decide soarta financiară

Iese Grecia din UE?

Economie 22 Iunie 2015 / 00:00 1147 accesări

Grecia nu vrea să cedeze la presiunile europene şi nu îşi poate plăti creditul către FMI, dar vrea să împrumute în continuare bani. Guvernul elen, reunit ieri la Atena, și-a definitivat strategia față de creditorii săi - UE și FMI - în ajunul unui summit european crucial pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a țării, situație fără precedent în zona euro, relatează AFP. Reuniunea, care a început la ora locală 11.00 (9.00 GMT), și-a propus să procedeze la ultimele ajustări între concesiile suplimentare pe care Guvernul stângii radicale este dispus să le facă și măsurile de economii bugetare pe care el le refuză. Marja pentru a ajunge la un acord ce va permite deblocarea unei tranșe vitale de împrumut, de 7,2 miliarde de euro, se reduce: la 30 iunie, Grecia, din lipsă de bani, riscă să nu poată onora o rambursare de 1,5 miliarde de euro către FMI și retragerile de economii ale deponenților s-au accelerat în săptămâna care s-a scurs, punând sistemul bancar în situație critică. Mai mulți responsabili europeni, între care cancelarul german, Angela Merkel, au avertizat că reuniunea șefilor de stat și de guvern ai zonei euro din această seară, de la Bruxelles, va fi zadarnică fără noi propuneri din partea Greciei în sensul cerut de creditori. Grecia a rămas intransigentă asupra mai multor puncte, a declarat ministrul de stat Nikos Pappas, unul dintre liderii negocierii, în ziarul „Ethnos“ de ieri: "Restabilirea dreptului la muncă, fără scăderea salariilor și pensiilor, plan strategic exhaustiv asupra problemei datoriei". În ciuda acestei declaraţii, sâmbătă, ministrul de stat Alekos Flambouraris, un apropiat al premierului Alexis Tsipras, sugerase că Guvernul ar fi pregătit pentru ajustări. "Vom încerca să ne completăm propunerea pentru a ne apropia de o soluție" prin intermediul a două condiții "indispensabile": "o flexibilizare bugetară" și o restructurare a datoriei, a declarat el.

„Europa trebuie să ajute Grecia să iasă din îndatorare, dar Grecia trebuie să se ajute ea singură", a afirmat, ieri, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. Ministrul de stat grec Alekos Flabouraris a declarat sâmbătă că Banca Centrală Europeană (BCE) nu va permite un colaps grecesc, pentru că o astfel de acţiune ar avea un efect de domino pentru întreaga Europă, potrivit BBC News Online.

Banca Centrală a Greciei a avertizat miercuri că, dacă Atena nu va reuşi să obţină din partea creditorilor săi internaţionali o asistenţă financiară suplimentară, ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea părăsi zona euro. De aceea, vineri, BCE a majorat finanţarea băncilor elene, pentru ca acestea să-şi poată continua activitatea.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, din care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.

Taguri articol


12