Igiena, esenţială pentru prevenirea hepatitei A

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Direcţia de Sănătate Publică: Atenţie în colectivităţi!

Igiena, esenţială pentru prevenirea hepatitei A

Sănătate 14 Decembrie 2012 / 00:00 328 accesări

Igiena este esenţială în prevenirea multor afecţiuni transmisibile, spun medicii. De exemplu, ea este extrem de importantă pentru a ţine la mare distanţă hepatita A sau „boala mâinilor murdare”, mai ales în colectivităţi, precizează directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Recomandările reprezentantului Ministerului Sănătăţii (MS) în teritoriu nu vin întâmplător, ci în contextul în care în unele unităţi de învăţământ din judeţ au fost semnalate suspiciuni şi chiar cazuri confirmate de hepatita A. La şcoala din Topraisar au fost semnalate două suspiciuni de hepatită A, la cea din Dumbrăveni o suspiciune, dar şi două cazuri confirmate, potrivit DSPJ. De asemenea, spune dr. Dina, suspiciuni de hepatită A au fost semnalate şi la unitatea de învăţământ din Palas, dar şi la Liceul „Ovidius” şi la şcolile generale nr. 22 şi 8. Directorul executiv este de părere că numărul îmbolnăvirilor şi suspiciunilor de hepatită A înregistrate în judeţul Constanţa nu ridică probleme. „Statistic vorbind, ne clasăm în limite normale, cel puţin comparativ cu alte judeţe noi stăm chiar foarte bine”, completează dr. Dina.

DACĂ ÎN 2011, LA CONSTANŢA, AU FOST SEMNALATE 140 DE CAZURI DE HEPATITĂ A, ÎN 2012 MEDICII AU RAPORTAT 122 DE CAZURI, CEEA CE REPREZINTĂ O MEDIE DE 10 CAZURI PE LUNĂ, ÎN ÎNTREG JUDEŢUL

În toate unităţile de învăţământ unde au fost raportate cazuri sau suspiciuni de hepatită A, reprezentanţi ai DSPJ au efectuat diferite acţiuni de dezinfecţie, necesare în asemenea situaţii, potrivit directorului dr. Dina. Totodată, spune oficialul, contacţii persoanelor fie bolnave, fie cu suspiciuni de hepatită A, au fost vaccinaţi. „Vaccinul împotriva hepatitei A nu intră în programul naţional de vaccinare a MS, însă noi trebuie să vaccinăm contacţii, dacă vor bineînţeles, ca şi metodă de prevenire. Aşa fie se evită boala, fie fac, dar în număr nesemnificativ, şi forme mai uşoare.”, a declarat dr. Dina. „Recomandările noastre se referă, în principal, la asigurarea atât a igienei colective, cât şi individuale. Se ştie că hepatita A este boala mâinilor murdare, deci spălatul pe mâini după folosirea grupului sanitar, înainte de masă, este esenţial, de bază”, a explicat reprezentantul MS. Medicii recomandă şi folosirea dezinfectantelor, spirt sau gelurile care se găsesc pe piaţă.



12