Igor Smirnov nu se opune instalării de baze militare ruse în Transnistria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Igor Smirnov nu se opune instalării de baze militare ruse în Transnistria

Externe 26 Martie 2009 / 00:00 436 accesări

Liderul de la Tiraspol face o nouă declaraţie care stîrneşte îngrijorare pe ambele maluri ale Prutului. Igor Smirnov a declarat că nu s-ar opune instalării de baze militare ruse în Transnistria. „Dacă Rusia are nevoie de baze militare în Transnistria, dispunem de o lege privind prezenţa trupelor ruse”, a afirmat acesta, comentînd, într-o conferinţă de presă, declaraţia adoptată la întîlnirea avută la 18 martie cu liderii rus şi molodvean. Rusia, R.Moldova şi Transnistria şi-au reafirmat, la reuninea de la Moscova, dorinţa de a reglementa conflictul transnistrean prin mijloace politice şi au convenit asupra continuării contactelor directe între cele trei părţi, reiterând şi voinţa de a continua negocierile în format 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi UE şi SUA, în calitate de observatori). Nu este nicio coincidenţă faptul că preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a anunţat marţi seară anularea unei vizite la Tiraspol, unde urma să aibă, miercuri, discuţii cu liderul transnistrean. Vladimir Voronin a precizat că decizia de anulare a vizitei a fost luată după ce Igor Smirnov a anunţat, marţi, impunerea de restricţii de circulaţie pentru reprezentantul special al UE în Republica Moldova şi ambasadorii SUA şi Cehiei.

Anularea de către preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a întrevederii cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, umbreşte victoria diplomatică obţinută de Rusia, săptămîna trecută, în dosarul transnistrean. ”Moscova nu poate savura liniştită poziţia de lider în procesul de reglementare transnistreană. Nu a trecut nicio săptămînă de la întrevederea care părea a fi una de succes în capitala Moscova a preşedintelui Dmitri Medvedev cu liderii R.Moldova, Vladimir Voronin şi Transnistriei, Igor Smirnov, cînd unele înţelegeri, convenite în cadrul acesteia, au fost dezavuate”, a comentat miercuri publicaţia rusă „Vremia Novosti”. Potrivit cotidianului, Kremlinul avea toate motivele să considere întrevederea celor trei drept o victorie diplomatică, dar capacitatea oficialilor de la Chişinău şi de la Tiraspol de a ajunge la un compromis este foarte redusă. „Revenit acasă, Igor Smirnov nu a devenit mai ospitalier faţă de europeni, care, în opinia lui, susţin financiar Chişinăul, iar Vladimir Voronin a declarat în final că desfăşurarea întrevederii biletarale nu este posibilă”, a relatat cotidianul citat.

Revenirea la Chişinău a lui Vladimir Voronin a fost de bun augur şi pentru o serie de cetăţeni români implicaţi în apropiatele alegeri din R.Moldova. Doi cetăţeni români care fac parte din staff-ul tehnic al Partidului Liberal-Democrat de la Chişinău au fost expulzaţi, marţi, de pe teritoriul R.Moldova, după ce justiţia a decis că ei au opus rezistenţă în momentul reţinerii. Răzvan Cazacu şi Radu Popescu fuseseră reţinuţi luni seară în centrul Chişinăului, fiind transferaţi la un comisariat de poliţie, iar marţi au compărut în faţa unui judecător. Aceştia au fost reţinuţi în baza unei cereri colective formulate de mai mulţi pensionari, vecini ai celor doi, care s-au plîns că în locuinţa românilor ar fi gălăgie. În faţa judecătorului, poliţia a cerut expulzarea cetăţenilor români, afirmînd că aceştia au opus rezistenţă în momentul reţinerii şi i-ar fi agresat verbal pe poliţişti. Avocatul celor doi a solicitat însă clasarea dosarului, declarînd că poliţiştii au depus declaraţii false şi au fabricat dosarul împotriva celor doi.

Scrutinul din R.Moldova are o miză mare pentru oficialii de la Chişinău care trebuie să dea dovadă de transparenţă şi corectitudine dacă vor să îşi menţină sporijinul puternic european şi american. Pentru a face o impresie cît mai bună oficialii moldoveni au scurtat foarte mult timpul în care vor fi anunţate rezultatele definitive. De exemplu, rezultatele estimative ale alegerilor parlamentare vor fi aflate la mai puţin de o oră de la închiderea oficială a secţiilor de votare, datorită unui sondaj de tip exit-poll ce va fi efectuat de membri a cinci organizaţii. Comisia Electorală Centrală a decis că rezultatele sondajului nu vor putea fi publicate mai devreme de ora 21.00, atunci cînd vor fi închise oficial toate secţiile de votare.



12