Igor Smirnov vrea să arate că se va descurca şi fără ajutorul Federaţiei Ruse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Igor Smirnov vrea să arate că se va descurca şi fără ajutorul Federaţiei Ruse

Externe 28 Noiembrie 2011 / 00:00 492 accesări

Liderul transnistrean Igor Smirnov urmăreşte ca negocierile cu R. Moldova, re vor fi reluate oficial săptămâna viitoare, după un blocaj de peste cinci ani, să aducă în primul rând rezolvarea problemelor economice, în condiţiile în care Transnistria este într-o situaţie financiară critică. „Important este că Republica Moldova a ajuns la concluzia că negocierile sunt necesare. Mai întâi de toate, vom rezolva probleme care au deja o soluţie tehnică, cum ar fi reluarea completă a traficului feroviar, restabilirea legăturilor dintre cele două maluri ale Nistrului, interacţiunea între organele de aplicare a legii, intensificarea activităţii grupurilor de experţi privind măsurile de încredere”, a declarat Igor Smirnov pentru publicaţia ucraineană Segodnia. Liderul transnistrean a dat de înţeles că prioritatea sa la negocieri este una economică, în timp ce discuţiile pe tema soluţionării politice a conflictului pot fi tergiversate. Negocierile oficiale în formula multipartită 5 plus 2 se reiau pe 30 noiembrie, la Vilnius, după o întrerupere de mai bine de cinci ani. La aceste negocieri, Rusia, Ucraina şi OSCE sunt mediatori, iar UE şi SUA au statut de observatori.

Potrivit lui Igor Smirnov, Rusia nu trebuie să-şi retragă trupele staţionate în regiunea transnistreană, deoarece au fost prezente pe acest teritoriu încă din 1790. Acesta şi-a declarat fidelitatea necondiţionată faţă de Moscova, deşi Rusia nu-l mai susţine anul acesta pentru un nou mandat în fruntea teritoriului separatist. Igor Smirnov a relatat că i-a spus odată lui Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, că indiferent de comportamentul Rusiei faţă de Tiraspol, transnistrenii se consideră ruşi şi vor continua să-şi iubească patria-mamă.

Autorităţile de la Tiraspol recunosc situaţia dezastruoasă în care se află Transnistria şi solicită de la Rusia ajutor umanitar şi pentru anul 2012. La iniţiativa preşedintelui Sovietului Suprem, care este şi contracandidatul lui Igor Smirnov la prezidenţiale, Anatol Kaminski, deputaţii de la Tiraspol au semnat un apel către conducerea Rusiei, prin care cer Moscovei să nu întrerupă asistenţă umanitară nici în 2012. Autorităţile de la Tiraspol se aşteaptă la o situaţie dificilă în 2012. Bugetul fondului de pensii din teritoriu va putea acoperi doar 54% din necesar, iar valoarea minimă a pensiei pentru limită de vârstă, anul viitor, va putea acoperi doar 50% din minimul de trai. Situaţia este similară şi la nivel de buget regional. Deficitul tuturor fondurilor bugetare se ridică la 39%, ceea ce constituie mai mult de 250 milioane dolari din necesarul de 578 milioane. Rusia acordă ajutor umanitar Transnistriei începând cu anul 2006. În marea lor parte, milioanele de ruble ruseşti sunt destinate pentru pensiile transnistrenilor şi pentru asigurarea cu hrană a copiilor.

Igor Smirnov, care candidează pentru al cincilea mandat, pare să se fi resemnat că Rusia i-a întors spatele şi a lansat câteva spoturi electorale care au scopul să demonstreze că Transnistria se va descurca şi fără ajutorul Federaţiei Ruse. Moscova declară deschis că nu-l mai vrea pe Smirnov la cârma Transnistriei şi îşi promovează activ favoritul în campania electorală, pe Anatol Kaminski. Igor Smirnov este suspectat de Rusia că a deturnat în scopuri personale o parte din ajutorul rus, de-a lungul anilor. În plus, Moscovei pare să nu-i mai convingă poziţia inflexibilă aratată de acesta în negocierile pentru rezolvarea diferendului cu omologii de la Chişinău.



12