La copiii de vârste mici, jocul este cea mai importantă activitate prin care acumulează experiențe ce îi ajută să se dezvolte social, emoțional și intelectual. Psihologii recomandă ca părinții să nu-i încurajeze pe copii doar spre dezvoltarea abilităților academice, cum ar fi cunoașterea cifrelor sau a culorilor, ci să încerce să le dezvolte imaginația și abilitățile de socializare. ”Jocul și materialele folosite - jucăriile - reprezintă elemente esențiale pentru dezvoltarea copiilor. Atunci când integrăm copilul într-o activitate de joc, este clar că acesta se supune anumitor reguli sau principii și înțelege că ar putea câștiga sau ar putea pierde, fiind totodată un exercițiu psiho-emoțional pentru el”, a explicat, pentru ”Telegraf”, psihologul din cadrul Centrului Psihologic ”Marea Neagră”, Cristina Gemănaru. Ea a precizat că cele mai adecvate jucării pentru copii trebuie să urmărească dezvoltarea unor abilități educaționale. ”Ori de câte ori cumpărăm o jucărie, trebuie să știm pentru ce segment de vârstă este destinată. Pe lângă vârstă, ar trebui citit cu atenție ce abilități dezvoltă respectivul instrument la copil. A-i cumpăra copilului un simplu pistol sau o simplă păpușă doar pentru că există un trend cu Hello Kitty sau Barbie, aceste jucării nu-l dezvoltă prea mult pe cel mic”, a completat psihologul. Totuși, și ele îi pot dezvolta mai multe abilități, dacă sunt folosite în cadrul unor jocuri de rol mai complexe.
CUM SĂ CUMPĂRAȚI JUCĂRIILE POTRIVITE Psihologul spune că părinții nu ar trebui să ofere celui mic o jucărie nouă în fiecare zi, pentru că în esență, jucăria este un premiu, o recompensă. ”Dacă un copil are o jucărie nouă în fiecare zi, în timp, acesta nu o va mai valoriza pentru că devine suprasaturat de jucării”, a explicat psih. Gemănaru. De asemenea, părinții trebuie să cumpere jucării nu ca să îi ocupe timpul celui mic, ci pentru a încerca să-i dezvolte anumite abilități și nu ar trebui să se lase influențați de reclamele televizate atunci când aleg premiul pentru copilul lor.
ÎI LĂSĂM SĂ SE JOACE PE TABLETĂ? Gadgeturile care sunt prezente în toate casele nu ar trebui să fie interzise complet din viața celor mici, dar, pentru a-i dezvolta pe copii, părinții ar trebui să caute anumite aplicații. Acestea dezvoltă capacitatea de atenție, de memorie a copilului, tableta devenind tot un mijloc de dezvoltare. Un copil ar trebui să fie mereu implicat în activități de joc care să îl ajute să evolueze, iar părinții ar trebui să fie atenți la acest lucru. În ziua de astăzi, copiii sunt inteligenți și au o personalitate dominatoare, spune expertul, așa că uneori se plictisesc de jucăriile destinate grupei lor de vârstă. ”Observăm copilași de 3 ani care se joacă cu jucării destinate vârstei de 5 ani pentru că au această capacitate. Dacă avem un copil care din punct de vedere cognitiv și imaginativ este mult peste vârsta sa biologică, părinții ar trebui să îi ofere jucării adecvate nivelului său de cunoștințe”, a subliniat psihologul.
Părinții ar trebui să urmărească evoluția celui mic și să evite să îl ajute mai mult decât are nevoie, pentru ca micuțul să își dezvolte autonomia.